Gulaschsoppa på vilt
En mustig gulaschsoppa som är perfekt att bjuda sina jaktvänner under lunchen mellan såterna eller efter en kall jaktdag.
Ingridienser
- 1 kilo Viltkött – Älg, dov, kron, rådjur eller vildsvin
- 4 st Vitlöksklyftor
- 5 st Gul lök
- 5 st paprika
- 8 st potatisar
- Olivolja
- Smör
- 1 burk krossade tomater
- 1-2 msk Paprikapulver
- 2 tsk cayennepeppar
- 2 oxbuljongtärningar
- 2 st lagerblad
- 1-2 msk kummin
- 1/2 msk tomatpuré
- 1 chilli (om man vill ha mer hetta)
- 5 dl porter
- 1 liter vatten
- 1 citron, saft
- Svartpeppar
- Salt
Gör såhär
- Skär köttet i bitar och blandad det med salt. Styckdetalj rekommenderas högrev.
- Hacka gulöken och vitlöken. Stek det sedan i olivolja och smör tills det blir genomskinliga. Tillsätt sedan tomatpuré, kummin, cayennepeppar, paprikapulvret och fräs ytterliga 2 minuter. Lägg sedan löken i en gryta. Viktigt att inte bränna löken.
- Stek sedan köttet i omgångar med olja och smör, så att de får en fin yta. Viktigt att inte steka allt samtidigt eftersom då kyls stekpannan och man får inte samma stekyta.
- När du brynt köttet lägg det i grytan med löken. Tillsätt sedan vatten, porter, buljongtärningarna, de krossade tomaterna och peppar.
- Låt det sedan sjuda i 1-2 timmar under lock.
- Medans du väntar på köttet kan du skala potatisen och skära den i små tärningar. Skölj och kärna ur paprikan och tärna det i små bitar.
- När köttet är klart blandar du ned potatisen och paprikan och låt det sjuda i cirka 15 minuter, tills potatisen är mjuk.
- Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Till servering är det gott med en klick crème fraîche, persilja och nybakat bröd. Smaklig måltid!