Det skjutna rådjuret blir nu ett livsmedel och måste tas tillvara på rätt sätt.

En lyckad jakt djuret ligger där framme skottet tog perfekt och allt gick bra. Din kropp är fylld av olika känslor, men det är nu det riktiga “arbetet” börjar, som man brukar säga i folkmun. Vilket vi tycker är fel, tillvaratagning är en otrolig viktig del inom jakten. Viltköttet är det bästa köttet vi människor kan äta, det är gott, nyttigt och klimatsmart. Därför ska vi jägare vara glada att vi får tillgång till ett så fint kött. Att ta reda på viltet är en av det viktigaste med jakten, men man lär sig inte det praktiska inom det när man tar jägarexamen. Därför kan det vara lite läskigt för en nybliven jägare i början, man kan tycka att det är lite äckligt med de nya lukterna och se det som finns i djurets buk. Därför är det bra om du har en erfaren jägare med dig som hjälper till och guidar dig hur du ska göra. Om du är en nybliven jägare och tycker att det är lite läskigt att ta reda på viltet då har du kommit rätt om du vill lära dig mer.

Olika typer

Hur tillvaratagning går till skiljer sig mellan de olika vilten förutom avhudning som är ungefär samma hos alla däggdjur inte fåglar förstås. Hjortdjuren älg, rådjur och hjort är tillvaratagning ungefär samma, det skiljer sig lite på styckningsdetaljer. När du gör en urtagning i skogen på ett hjortdjur tänk på att djuret ska ligga på sin högra sida, det gör passningen mycket enklare. Om det är varmt ska man helst göra passningen så fort som möjligt så inte blodet surnar i kroppen. Urtagningen på vildsvinen skiljer sig från hjortdjuren då de inte har någon vom, passnings tekniken är dock samma. Att föredra när man gör en urtagning på ett hjortdjur eller vildsvin är att göra det när djuret hänger i bakbenen, det gör det betydligt enklare.

När du gör en urtagning på en hare behöver du knappt använda kniven det är otroligt enkelt att få ut innehållet. Samma sak gäller när du flår en hare. Fåglars anatomi skiljer sig från däggdjuren och därför måste man inte passa dom direkt efter skottet. Man kan låta den hänga med inälvorna eller passa den när man kommit hem.

Redskap vid tillvaratagning

Klassiska styckknivar

När du fällt ditt vilt och ska ta reda på det gäller det att du har vissa redskap och tillgång till en plats där viltet kan flås och hängas, vilket gör processen mycket enklare. Detta gäller speciellt för större vilt från älg till rådjur. Vi har gjort en lista på de redskap vi tycker varje jägare borde ha under tillvaratagning.

  • Vass Kniv
  • Bryne
  • Buköppnare
  • Viltdragare
  • Plasthandskar
  • Flåkniv
  • Slaktkrok eller slaktgalge
  • Engångsförkläde
  • Flåbänk
  • Skärbräda eller en styckbänk
 

Om du inte har tillgång till ett slakteri fungerar det lika bra att hänga viltet exempelvis i ett garage eller loge. Men du ska tänka på att insekter inte ska kunna komma åt viltet, det finns bra viltsäckar att köpa för att motverka det. Under varma tider på året är det bästa att ha tillgång till ett kylrum för mörningsprocessen, men alla har inte den lyxen då fungerar det lika bra att använda ett gammal kylskåp om du skjutit ett rådjur, mindre vildsvin eller en dovkalv. Om du inte har tillgång till ett kylskåp kan du använda dig av en fläkt som reglerar temperaturen om platsen där djuret hänger är ordentligt isolerat.

När du gör en urtagning på en hare behöver du knappt använda kniven det är otroligt enkelt att få ut innehållet. Samma sak gäller när du flår en hare. Fåglars anatomi skiljer sig från däggdjuren och därför måste man inte passa dom direkt efter skottet. Man kan låta den hänga med inälvorna eller passa den när man kommit hem.

Hygien vid tillvaratagning

Hygienen är väldigt viktigt vid tillvaratagning, om du inte sköter hygienen får inte köttet den kvalite den förtjänar eller till och med blir obrukbar. Exempelvis ska urtagningen ske så fort som möjligt för att djuret ska kylas ner vilket gör att viltet inte riskerar att surna eller bli angripen av bakterier. Det finns mycket man måste tänka på gällande sin och djurets hygien när man tar reda på det.

När du gör en urtagning på en hare behöver du knappt använda kniven det är otroligt enkelt att få ut innehållet. Samma sak gäller när du flår en hare. Fåglars anatomi skiljer sig från däggdjuren och därför måste man inte passa dom direkt efter skottet. Man kan låta den hänga med inälvorna eller passa den när man kommit hem.

Djurets hygien

Styckning på ett vildsvinOm du exempelvis har skjutit ett rådjur på en åker där vägen från skottplatsen till bilen är väldig jordig och smutsig. Rekommenderas att gör urtagningen på platsen där den ska flås och hängas eller på någon bättre plats vid bilen, istället för att riskera att det ska komma in jord och smuts i buken när du släpar den. Ibland kan djuret stå lite snett utan att man ser det vilket leder till att kulan går snett genom kroppen och kan förstöra magen. Om det händer att det kommer ut vom i kroppen ska du passa djuret så fort som möjligt och sedan göra rent det så fort du kommer till slaktplatsen.

När du avhudar viltet ska du tänka på att inte pälsen ska komma på köttet. Eftersom pälsen oftast är smutsig och kan ge onödig smuts och bakterier på köttet. Vi rekommenderar att speciellt spola av vildsvinen innan du börjar flå dom. Eftersom de gillar att rulla sig i lera vilket inte bara förstör köttet utan gör kniven väldigt slö. Tänk även på att vara försiktig när du tar bort urinblåsan så den inte spricker. Glöm inte att ta bort skottskador och levrat blod, det smakar inte gott och köttet kan surna. Va inte snål när du tar bort skadorna!

När du gör en urtagning på en hare behöver du knappt använda kniven det är otroligt enkelt att få ut innehållet. Samma sak gäller när du flår en hare. Fåglars anatomi skiljer sig från däggdjuren och därför måste man inte passa dom direkt efter skottet. Man kan låta den hänga med inälvorna eller passa den när man kommit hem.

Jägarens Hygien

Jägaren måste även tänka på sin hygien som är lika viktig att tänka på för att kvalitén på djuret ska vara så bra som möjligt. Vi har gjort en lista på saker alla jägare borde tänka på och använda siga av:

  • Använd två knivar, en för urtagning och en för att flå.
  • Ha alltid plasthandskar på dig som du kan använda under urtagning.
  • Tvätta knivarna och och händerna ofta om du inte har plasthandskar.
  • Byt plasthandskar ofta och använd engångsförkläden.
  • Det är även viktigt att ha tillgång till friskt vatten för att kunna spola i buken om det skulle komma in smuts eller liknande i djurets kropp när du flår eller sotar den.
  • Under styckning använd engångsskärbrädor som du sedan kastar
  • Plastbackar till styckning som man enkelt kan göra rent
 

När du avhudar viltet ska du tänka på att inte pälsen ska komma på köttet. Eftersom pälsen oftast är smutsig och kan ge onödig smuts och bakterier på köttet. Vi rekommenderar att speciellt spola av vildsvinen innan du börjar flå dom. Eftersom de gillar att rulla sig i lera vilket inte bara förstör köttet utan gör kniven väldigt slö. Tänk även på att vara försiktig när du tar bort urinblåsan så den inte spricker. Glöm inte att ta bort skottskador och levrat blod, det smakar inte gott och köttet kan surna. Va inte snål när du tar bort skadorna!

När du gör en urtagning på en hare behöver du knappt använda kniven det är otroligt enkelt att få ut innehållet. Samma sak gäller när du flår en hare. Fåglars anatomi skiljer sig från däggdjuren och därför måste man inte passa dom direkt efter skottet. Man kan låta den hänga med inälvorna eller passa den när man kommit hem.

Plasthandskar som används vid tillvaratagning

Mer om tillvaratagning