Vårbocksjakt i Forsmark

I lördags åkte jag ut och jagade vårbock med jaktkamrater från SLU:s jaktlag Ultuna jaktklubb på våran mark som ligger utanför Forsmark. Riktigt kul att få jaga lite vårbock enligt mig är det den bästa tiden på året att vara ute på. Naturen har precis vaknat efter vinter, fåglarna kvittrar och det är allmän mycket djur i rörelse. Jag tror det var första gången för alla att försöka pyrscha på, men det kommer inte bli den sista. 

Eftersom marken enbart består av skog är det svårt att veta vart djuren rör sig, men det finns mycket kraftledningsgator. Det var kraftledningsgatorna vi spred ut oss på. Jag satt på ett pass där rådjuren brukar gå över under drevjakterna så förväntningarna var stor. Anton en polare som går i min klass på SLU hade bössan hemma i Skåne så han satt med mig. Precis när vi satt oss på tornet hör vi hur ett rådjur gör ett läte och hur det prasslar i skogen framför oss. Skymtande ser vi ett rådjur jaga ett annat rådjur som vänder vid skogskanten och in igen. Förmodligen var den en större bock som jaga en anna då de markerar revir nu på våren. 

Efter det hände det inte så mycket mer tills vi hör ett skott då har en av jaktkamraterna skjutit en 6 taggare. Riktigt kul för vi alla hade noll förväntningar och chansade verkligen med val av pass. Kvällen var ung så vi fortsatte jaga. Tog en lång stund innan det hände lite hos oss igen. En annan jaktkamrat som inte satt så långt från oss hade börjat smyga lite och sätt en bock mellan oss cirka 200 m skulle jag tro. Då sikten var dålig på grund av att det är så mycket sly i kraftledningsgatan kunde vi inte se bocken. Men vi var beredda ifall den skulle upptäcka henne och hon skulle stöta den mot oss, hon gjorde det en gång men den kom inte så långt utan var fortfarande kvar mellan oss på kraftledningsgatan. Eftersom jag hade bäst vind för att smyga mig på den skrev jag och frågade om jag skulle försöka smyga till ett annat pass som låg närmare där hon sett bocken. Precis när jag reser mig upp från tornet för att göra mig redo för att gå ner och smyg ser jag ögonvrån snett bakom till vänster om mig hur det rör sig. Jag vrider huvudet och ser en liten bock 20 m bort påväg ut till kraftledningen. 

Jag sätter mig lugnt ner och gör mig beredd. Den börjar beta lite lätt vid skogskanten och jag har perfekt bredsida, men det är massa sly i vägen, så jag väntade tills han skulle gå ut på en körväg. Precis när han skulle ta sista steget för att komma ut på körvägen anar han oss och tittar på oss. Vi försöker vara så stilla vi bara kan så att han ska lugna ner sig men han vänder och börjar gå ner mot skogen då försöker jag vissla fast honom, men han stannar med rumpan mot oss och kollar på oss. Nu tänker jag att det är kört han har upptäckt oss, men helt plötsligt så går han ut mot fallet igen. Kommer ut på körvägen cirka 40 meter bort då visslar jag fast honom och siktar bakom  bogen och kramar av skottet Knall och fall han blev på plats. Vilken spännande situation, från att tro att det var kört så vände allt. Det är riktig jaktlycka det. 

Vi går fram till bocken för att se vart skottet tagit och sedan sätta oss i tornet igen för kvällen var inte slut. Då ser jag att han stått lite snett vilket jag inte alls märkte när jag sköt honom, så skottet gick in perfekt hjärta och lunga men snett ut i lever och lite av magen så det kom ut våm ut i kroppen. För att rädda kvalitén på köttet så mycket som möjligt tog jag ur den snabbt och sköljde ur kroppen så mycket jag kunde med en liten vattenflaska jag hade med mig. När vi tagit ur bocken och började släpa den till tornet hör vi en smäll till då har samma skytt skjutet en till bock på samma pass, en till 6 taggare. Riktigt kul vi trodde aldrig kvällen skulle sluta så här lyckat. Även kul att det var hyfsat mycket observationer på rådjur och hon som sköt de andra bockarna såg en sugga med 5-6 kultingar. Det bådar gott till höstens drevjakter. 

en skjuten råbock
närfkotograferad bild på ett skjutet råbock

När mörkret började falla samlades vi vid hennes bockar och åkte sedan tillbaka till Uppsala till slaktboden där vi flådde rådjuren och låter dem hänga. Jag försökte göra rent så mycket som möjligt från våmmen som kommit i ut i buken, sköljde med friskt vatten och skärde bort revbenen som inte gick att rädda. Sen igår kom jag på att man ska spraya ättika blandat med vatten på köttet för att minska spridningen av bakterier i köttet. 

Imorgon har Ultuna jaktklubb bokat skjutbiograf till sina medlemmar, ska bli riktigt kul att skjuta lite på skjutbiografen alltid bra att öva fast det är lågsäsong. Efter det tänkte jag stycka vårbocken. Jag hoppas att köttet klarar sig, igår såg det bra ut, vi håller tummarna. På onsdag ska jag och Ande ton hjälpa styrelsen som arrangerar jägarexamen till studenter på SLU, då vi har blivit invalda till styrelsen nästa år. De ska träna hagelskytte, så det ska bli kul att få vara med och lära det man kan till nya jägare och jag kanske lär mig något själv är inte den bästa hagelskytten. Det var allt från mig denna gång vi hörs snart igen. 

kille står och poserar med sitt ny fällda råbock

Skitjakt!