Hur du lyckas med vårbocksjakten

Från 1 maj till 15 juni är jakt på vårbock tillåten i hela Sverige. Från början infördes vårbocksjakten i Uppsala län, Gävleborg, Västmanland, Västernorrland och Västerbotten. Detta har att göra med kärnkraftsolyckan i Tjernobyl år 1986 som har kommit att påverka oss än idag. Vinden som tog med sig ett moln med radioaktiva partiklar spreds sedan ut på delar av svenska ostkusten vilket gjorde att man senare upptäckte höga värden av becquerel i rådjuren inom de länen som hade påverkas av radioaktiviteten. Detta beror på att svampen, som är en av rådjurens födor, fick höga becquerel-värden inom dessa områden. År 1990 kom dock jakt på vårbock i dessa län att tillåtas då man upptäckte att becquerel-halten i köttet är som lägst under våren, då bockarna inte har hunnit få i sig så mycket svamp

Det är en väldig härlig tid att vara ute. Det är inga mygg och flugor som stör, fåglarna kvittrar och det är mycket djur i rörelse, vilket man kan utnyttja för att inventera sina stammar. Förutom att jaga rådjur kan man även jaga vildsvin för att skydda sina åkrar från skador.

Tips

Fokusera på små bockar och äldre bockar

Under våren är det perfekt tillfälle att skjuta bort både de mindre och de äldre bockarna samt de med sämre anlag. Detta för att större och finare bockar ska få ha lugn och ro i sitt revir. Samt kunna för över sina gener vidare under brunsten. 

Handkikare 

Handkikaren gör det mycket enklare att se vad för djur man tittar på, istället för att vifta med vapnet. Vi rekommenderar att investera i en lite dyrare handkikare då de har mycket bättre ljusinsläpp under gryning och skymning. 

Avståndsmätare

Ett mycket praktiskt hjälpmedel som ökar säkra skott och minskar skadeskjutningar. 

Stöd

Också ett mycket praktiskt hjälpmedel som ökar säkra skott och minskar skadeskjutningar. Men glöm inte att träna med att skjuta med ditt stöd innan jakten. 

Inskjutet vapen

Man måste alltid ha ett inskjutet vapen för att kunna ta säkra skott. Se till att vapnet är inskjutet och klart. Man vet aldrig om kikarsiktet kanske har fått en smäll som ändrar träffbilden.

Camouflage 

Rådjuren har bra syn för att minimera risken att bli upptäckt använd kläder som smälter in i omgivningen inte färgstarka kläder. Effektivaste är lövkamouflage. Du ska framförallt täcka dina händer och ansikte så mycket som möjligt, eftersom att dem delarna på kroppen är synligast.

Använd smygvänliga skor

Under våren prasslar gräset och löven väldigt mycket så det gäller att ha smygvänliga skor så man känner vad man trampar på. Det minimerar chans att bli upptäck, rådjurens hörsel ska man inte underskatta. 

Ha kolla på vinden 

Man ska alltid ha koll på vinden. Det är ingen idé att jaga om vinden blåser i nacken. Ett tips är att ha en tändare i fickan, väldigt praktiskt att kolla vinden med.  

Jaga inte för hårt 

Om man jagar för ofta och stör rådjuren för mycket kan man skrämma bort revirbocken vilken man inte vill. Det är han som ska vara kvar och föra sina fina gener vidare.

Stå stilla om du blir upptäckt

Stå alltid helt stilla om rådjuren misstänker något. De brukar kunna ta några minuter så är de lugna igen som om inget hänt. Ett förslag är att smyga när de betar.

Stötta bockar kan komma tillbaka 

Ge inte upp om du stöter en bock på väg ut i pass tidigt på kvällen. Det är stor chans att den kommer tillbaks.

Inventera innan jakten

Kolla vad det finns för bockar innan jakten. Att du har kolla på vart bockarna rör sig underlättar när jakten väl börjar. Eller så kanske du upptäcker att det inte finns någon lämplig avskjutningsbock eller att stammen inte klara av en avskjutning på våren och hösten.   

Ha alltid en eftersökshund tillgänglig 

Otroligt viktigt att alltid ha tillgång till en eftersökshund ifall det skulle gå fel. 

Hoppas dessa tips hjälper dig att lyckas med vårbocksjakten. Skitjakt!

vårbockjakt en vårkväll och kille står med det fällda rådjuret
vårbocksjakt en vårkväll, och jakten blev lyckad och en kille står med sitt fällda rådjur
ett sikte som siktar mot en råbock