Årets första åteljakt

För cirka 2 veckor sedan drog jag och brorsan ut och satte oss på åteln för första gången för i år. En vecka innan la vi ut en majsbomb. Efter det hade vi haft aktivitet nästan varje kväll av en grupp med minst 5-6 årsgrisar som kom ut ganska tidigt mellan 19.30-21-00, så förväntningarna var höga. Om ni vill veta hur man anlägger en åtelplats läs gärna vårt tips

Det var jag som fick agera skytt denna kväll för Melle har köpt ett nytt kikarsikte som han inte hunnit ställa in än. Innan jakten åkte vi ut för att skjuta in min bössa för jag hade precis gjort vapenvård. Efter några skott var bössan inställd och vi åkte till stugan för att äta en snabb middag och sedan ta oss ut till åteln. Vi hade även filmkameran med oss för att kanske ha turen med att få skottet på film om vildsvinen skulle komma ut innan mörkret faller. 

När vi väl smugit oss fram till åteln var det dag att vänta klockan var cirka 19.00. Det dröjde inte lång tid tills jag såg något brunt skymta vid skogskanten. Pulsen höjdes till max och ut kom ett rådjur, så det var bara att titta och njuta. Efter kom det 3 rådjur till, en fin get med två kidd och ett smaldjur. Alltid kul att se lite föryngring på markerna och speciellt get med två kidd då vi har väldigt mycket räv och en del lodjur som kommer och går. När rådjuren borta hände det inte så mycket mer. Vi väntade och väntade det blev tråkigare och tråkigare. Ni vet känslan när man börjar ge upp för vildsvinen inte har kommit ut än då de brukar komma när man inte sitter där. Klockan var cirka 21.50 det är kolsvart ute melle började somna till lite och jag börjar ge upp, då hör jag hur det börjar prassla ute i mörkret. Jag tittar noggrant och då ser jag hur något svart rör sig. Försiktigt petar jag på Melvin och viskar att “det är vildsvin ute på åteln”. Försiktigt och tyst gör jag mig redo med vapnet och tänder grön lampan på bössan. I det gröna ljuset ser vi två årsgrisar ungefär i samma storlek. Pulsen höjs till max och jag försöker lugna ner mig. 

Det var första gången jag testa lampan och det var inte den bästa gröna lampan jag köpt. Det var svårt att se konturerna på grisarna så jag var tvungen fokusera rejält för att kunna ta ett säkert skott. Även stod det nästan aldrig stilla de rörde sig hela tiden samtidigt som de åt. Till slut vänder sig det ena vildsvinet i perfekt bredsida då tar jag möjligheten, siktar mitt på bogen och kramar av. Knall och fall vildsvinet är kvar på plats och allt gick som vi hade tänkt oss. Alltid skönt när man får dom på plats så man slipper leta i mörkret fast skottet tagit bra. 

Vi går fram glada och ser att det är en cirka 50 kg galt den var större än vi trodde, men en perfekt matgris om den inte har för mycket becquerel i sig. Det var ett tag sedan vi hade lyckan med oss på åteln så vi båda var väldigt glada över resultatet. Även otroligt kul att det inte var samma grupp som vi sett innan vilket betyder att vi fått lite mer vildsvin. Då kanske man kan arrangera drevjakt i höst med jaktlaget. 

ett fällt vildsvin

När vi kommit till stugan tog jag ur den sedan fick den hänga med päls på tills dagen efter. Då flådde jag den och hängde in den i ett kylskåp vi har för vilt. Tyvärr är inte slakteriet 100% klart eller vi har inte fått upp telfern än samt rör för att hänga viltet i kylen, men stycka kan vi göra där. 

Efter den hängt 6 dagar åkte jag upp till stugan med två polare för att stycka vildsvinet. Jag hade inte fått becquerel svaren än, men tänkte att det var lugnt för att det var en brungris. Efter att vi styckat och paketerat kom provsvaret 6744 bq/kg hade vildsvinet. Vilket betyder att det inte går att äta gränsen ligger på 3000 bq/kg ungefär och då kan man bara äta någon gång i månaden. En sak har jag lärt mig jag ska aldrig stycka ett vildsvin jag skjutit på hemma markerna innan jag fått provsvaren, haha. Jag fick iallafall träna lite på att stycka. 

Adrian står och styckar till köttbitar i slakteriet, av sitt tidigare fällda vildsvin
styckat vildsvinskött

En liten rolig nyhet som hänt är att jag blivit invald i SLU:s jaktklubbs styrelse till nästa säsong som pr och kommunikationsansvarig. Vilket är väldigt roligt jag ser fram emot att få vara med och planera jakterna, aktiviteter och event. Även är det en chans att utvecklas som person och jägare. 

Skitjakt!