Anlägga åtelplats

Det finns många jägare där ute som nyligen har fått vildsvin på sina jaktmarker och det gäller att man får kontroll över dom innan de blir för många. Det är många som inte vet hur de ska anlägga sin åtelplats. Därför vill vi ge dig tips på hur du anlägger din åtelplats på bästa sätt för att få resultat.

En foderautomat ute på en åker
 1. Först måste du bestämma en plats. Det du ska tänka på när du väljer en plats är att vildsvinen ska känna sig trygga. Så välj en plats som inte är för öppen, men även inte för nära en tätning. Det är inte kul att leta efter ett skadeskjutet vildsvin i en tätning. Den ska inte heller ligga för nära produktiv jordbruksmark. Åtelplatsen rekommenderas även att ligga minst 200 meter från jaktgränsen.
 2. Tornet eller vakkojan ska ligga 30-50 meter från åteln längre avstånd är inte nödvändigt plus skotten blir mycket säkrare när du sitter så nära och du kan enklare se vad det är för vildsvin. 
 3. Tänk på vinden, vildsvin har ett otroligt bra luktsinne, du ska kunna placera ett torn eller vakkoja utan att de får vittring.  
 4. Det ska även vara enkelt att ta sig till och från åteln för att kunna smyga utan bli upptäckt, men även för att kunna fylla på foder och ta reda på det skjutna vildsvinet. Om det är för jobbigt att ta sig till åtelplatsen kommer den inte utnyttjas.   
 5. Använd en fodertunna med en foderspridare. Det underlättar mycket då du bestämmer själv när det ska fodras och hur mycket som ska fodras. Det blir även billigare då du inte behöver ge dom så stora mängder. Tänk på att använda en stor fodertunna då du inte behöver fylla på den lika ofta. 
 6. Det mest effektiva fodret är majs, men det fungerar även med ärtor och havre. Det beror på vad vildsvinen gillar där du jagar. 
 7. Glöm inte att använda en bra tjära på något träd runt åtelplatsen, det tycker vildsvinen väldigt mycket om. Tjäran hjälper dom att hålla bort insekter från pälsen.
 8. En riktigt bra “leksak” för vildsvinen är att ha en aktivitetstunna på åtelplatsen. Alltså en tunna som har små hål, som du fyller med lite majs. Den kommer de leka med för att få ut majsen som finns i den, därför är det viktigt att man spänner fast den ordentligt. 
 9. Sätt även ut en saltsten på åtelplatsen. Det gynnar även andra klövvilt. 
 10. Använd åtelbelysning, då de underlättar mycket under de mörkare tiderna på året. Tänk på att använda en belysning som alltid är på fast du inte sitter på åteln, för att vildsvinen ska bli vana med belysningen och inte se det som en fara. 
 11. Skjut inte vildsvinen så fort de ha börjat komma till åtelplatsen, då kan de försvinna och aldrig komma tillbaka. 
 12. Skjut även rätt gris, fokusera på årsgrisar och undvik att skjuta ledarsuggan. Ledarsuggan styr flocken och håller ordning och reda. 

Det var 12 tips som vi hoppas kommer hjälpa dig med att lyckas på din åtelplats, skit jakt!