Älgwok
Här får du ta del av ett viltrecept gjort på älg, som både är snabb att tillaga med lite framförhållning, hyfsat nyttig och som du kan bjuda jaktkamraterna på i skogen. En lyxig älgwok med mycket viltsmak, som gör succé i både kök och skog.
Ingredienser
4 Portioner
- Nudlar 400-600g
- Älg entrecôte eller annan del på älgen – 600g
- 2 vitlöksklyftor hackade eller pressade
- 2 strimlade morötter
- 2 nävar böngroddar
- 1 Zucchini
- En lite påse sockerärtor strimlad i stavar
- Purjolök i den mängd du vill ha
- Gullök 2 st
- 1 Chili eller chiliflakes
- Salt
- Vit eller svartpeppar
Woksås
- 1 msk hoisinsås
- 2 msk viltfond
- 3 msk soya
- 2 msk oyster sås
- 1 msk sesamolja
Gör såhär
1. Hacka ner alla grönsaker och gör iordning woksåsen.
2. Skär ner älgköttet i tunna skivor när köttet fortfarande är lite fryst. Det blir då enklare att få till dem tunna skivorna än när älgköttet är upptinat.
3. Börja med att steka köttet med salt och vitpeppar och lägg dem sedan åt sidan och torka av wokpannan.
4. Lägg i rapsolja i wokpanna och börja steka den finhackade vitlöken och chilin. Lägg sedan i grönsakerna (förutom böngroddarna) när vitlöken och chilin fått stekas i ca 1 minut.
5. Koka upp äggnudlarna 2-3 minuter. (Dem får inte bli klara).
6. När grönsakerna börjar bli klara lägger du ner älgköttet, böngroddarna och äggnudlarna och tillsätt woksåsen. Rör om och låt det stekas ihop tillsammans i nån minut.
Klar för servering, Smaklig måltid!