Den björn art som lever i Sverige är brunbjörnen. 2018 beräknades det finnas omkring 2900 björnar i Sverige. Det finns björn från de södra delarna till uppe i norr där det är betydligt mer. Brunbjörnen varierar sina färger från ljusbrun till mörkbrun och kan även förkomma att dem får en brungrå päls. Dem yngre björnarna i Sverige har en ljusare teckning runt halsen. Ju mer norrut man kommer så beräknas generellt brunbjörnen vara större. Björnen har som många andra djur sommar och vinterpäls och skiftar pälsen under senvåren och sedan tidig höst. Vikten på en brunbjörn varierar pga vilken årstid det är på året, men är som störst under hösten då dem lägger på sig kilon för den kommande vintersömnen. Den största brunbjörnen som har fällts hittills i Sverige vägde 352,1 kg och var 225 cm lång. Björnen sköts i Arjeplog den 27 augusti 2019. En normal längd på en brunbjörn väntas vara 1,7 meter till 2,8 meter, och då räknar man från nos till svansroten. Mankhöjden ligger cirka på 90-150 centimeter.

Föda

Björnen är ett växt och köttätande däggdjur alltså en allätare. Den äter vad den hittar som växter, insekter, kadaver, byten och bär. Bär är det brunbjörnen äter mest, 45% av den årliga födan är bär. Förutom bär äter brunbjörnen mycket myror vilket är den näst viktigaste födan. Björnen tar även mycket älg speciellt på våren. Den jagar oftast kalvarna men även vuxna djur. I Dalarna tar brunbjörnen 25% av älgkalvarna som föds. Våren och sommaren beräknas björnen äta runt 4000-8000 kalorier per dag, och under hösten cirka 20 000 kalorier per dag.

Levnadsätt

Björnes långa hörntänder är dem som används mest i situationer då det gäller att döda sitt byte, och kindtänderna som används för att mala ner den vegetabiliska födan den äter. Hemområden alltså stora revir har våra svenska brunbjörnar där dem lever, söker föda och föder upp sina björnungar. Honor har ett hemområden på ungefär 500km2 och hanar på cirka 1500 km2. Björnhonorna är dräktiga och är redo att para sig efter att dem fyllt 3 år. Honorna föder sina björnungar vartannat år och vikten på ungarna ligger på cirka 400g – 2kg vid födseln. Parningstiden är i maj/juni och föder sina ungar i Januari när dem ligger i ide. Björnungarna stannar kvar hos honan till 1,4-1,5 eller 2,4-2,5 år beroende på sin vikt, då deras viktuppgång ger en bättre påverkan om dem stannar kvar hos modern och speciellt om dem är två eller tre ungar. Björnhonan uppfostrar sina björnungar helt själv, och varnar sina ungar med ett blåsljud och lär dem att klättra upp i träd om faran är framme. Björnhonor ligger längst i ide, då dem föder sina björnungar när de ligger i ide. Annars är våra skandinaviska brunbjörnar i ide från slutet av september till ungefär mitten på maj månad. Man brukar räkna att björnarna är i sin idevistelse i ungefär 5-7 månader.

Jakttid

Björnjakten börjar den 21 augusti och håller på fram till den 15 oktober och sker via licensjakt. 300 björnar fick totalt fällas i årets licensjakt på björn 2019.

Jaktsätt

Det sättet man jagar brunbjörn på är med löshund. Hundens uppgift är att ställa björnen och sedan ska hundföraren smyga fram för att skjuta. Man sätter även ut passkyttar runt området man jagar ifall björnen skulle springa ut ur såten.

Vapenklass

Man får enbart skjuta björn med kulvapen klass 1.