Septemberjakt på älg i Norrland

Tjenare alla jaktblogg läsare! Nu är det nån vecka sedan älgjaktspremiären sattes igång. Jag själv hade turen att få åka upp med några vänner till Kukkola i Norrland för att få jaga älg för första gången i september. Jag har växt upp med oktoberjakten på älg här hemma i uppland och det var så fantastiskt roligt att man äntligen skulle få uppleva älgjaktspremiären i september. 2 veckor innan vi skulle åka upp till Kukkola satt jag och gjorde listor på vad jag skulle ha med mig, kolla vädret varje dag. Det slutade som det oftast brukar, att man tog med sig alldeles för mycket saker första gången. Men nu vet man det om man någon gång ska åka upp o jaga igen haha..

Vi åkte började våra 10h resa med bil på lördag morgon vid 4 tiden. Under söndagen var vi ute i och kolla markerna, fiska, grilla och fixa allt inför premiärdagen. 

Kukkola vvo som jaktlaget heter, har ungefär 107 medlemmar. Vet inte exakt hur många vi var i år men skulle tippa på 60-70st, men kanske fler om man räknar ihop ”hundgänget” där hundförare och äldre jägare hette. Hundgänget jagade som sagt med hundar på andra delar av marken. Kukkola vvo har vad jag förstod det som ungefär 20 000 hektar. Vi hade i tilldelning 10 tjurar, endast dubbelkalv och fritt på kviga/ko. Dem ska skjuta upp mot 80 älgar och sparar på tjurarna då dem har andra veckor dem jagar älg på, så andra får chansen till att fälla en tjur. Dubbelkalvs regeln togs bort under torsdagen och man lade till att man helst skulle skjuta kvigor/kor under 160kg, samt att vi fick en ”bonus tjur”. 

Nu till måndagen/premiärdagen. Vi var totalt 8 grupper med ungefär 6-8 jägare i varje grupp. 4 grupper går i drevet och 4 grupper sitter, sen byter man efter lunch. Grupperna 1-4 började i drevet, och min grupp var nr 2. Vi samlades och gick igenom kompassriktning för att sedan gå in några 100 meter, vissa nån km in i skogen för att placera oss i drevlinje. Nervös och förväntansfull började drevet och hojtandet samt tutandet ekade i skogen. Det måste ha varit riktigt spännande för passkyttarna att höra drevet under premiärmorgonen bara komma närmare och närmare, som för oss i drevet så gick man och invänta att det första skottet skulle smälla. 

Vi som gick i drevet gick i ungefär 10-15 minuter, och sedan pausa man i 5 minuter och stod tyst. Man höll linjen så bra som möjligt så ingen halka efter eller var före dem andra. Man hade ca 80-150 meter från sin närmaste drevkamrat på båda sina sidor. Det var oftast när 5 minuters pauserna kom till som det sköts älgar. Då drevet blir tyst så rör älgarna på sig mer då dem inte kan koppla vart vi är riktigt. Oftast så smällde det när man hade 700m-1km kvar till passlinjen, och det gjorde det även denna premiär morgon. PANG PANG PANG eka det över skogen och några älgar låg i backen när drevet var framme.

soluppgång en septembermorgon vid en kraftledning
En range rover och poserande jägare hängandes på bilen

Jag har under mina år jag fått suttit själv med bössa på pass under älgjakten fått sett 21 älgar och skjutit två av dem 21. Jag har fått på mig 5 lovliga älgar under dessa år, men nu här uppe i kukkola skulle det bli en helt annan upplevelse. Jag fick se 14 älgar varav några var när man gick i drevet samt passgrannar som sköt bredvid mig. Jag fick under torsdagen efter massa roliga dagar med nya jaktkamrater för livet fälla min första älgtjur. Detta var även bonus tjuren vi fick tilldelat. Min grupp var placerade i mitten av såten på en väg. Först kom det ko och kalv lunkades över vägen som jag släppte då jag tyckte att 90 meter på en väldigt liten älgkalv inte var nått för mig då jag hellre släpper den och hoppas någon annan jaktkamrat får den i pass istället. Samt att jag hade passgrannar i bakgrunden innan dem klev upp på vägen som man såg svagt genom dimman. Pinntjuren som jag lyckades fälla kom 10 minuter efter kon och kalven, och då kom han på vänster sida av vägen då ko och kalven kom på höger sida. Min närmaste passgranne på den sidan syntes inte till då han satt innan kurvan vi hade mellan oss.

melvin och hans fällde pinntjur

Jag hade turen att hamna i grupp 2 denna vecka som gav mig mycket skratt, historier, gemenskap, och positiv energi. Man tackar ödmjukast att få träffa på sånna roliga och trevliga människor i stora delar av jaktlaget som jag fick göra. Man var liksom inte utstött eller nått sånt på nått sett som man har fått uppleva ibland på vissa ställen man jagat på, utan här var det nått helt annat. Jag fick inte bara en väldigt fin upplevelse hem utan jaktkamrater för livet. 

Vi sköt vad jag förstod det som 38 älgar och såg om inte över 100 älgar dessa 5 jaktdagar. 

jägare som drar en fälld älgkalv över myren
melvin som håller i ett älghjärta
en fälld 6 taggare

Min grupp på 8 personer fick fälla 5 älgar. Det var många fina jaktkamrater som släppte älgar till varandra så dem fick skjuta, nått som många kanske säger att man inte ”kan göra” neråt i Sverige då det finns betydligt mindre älg. Men det var nått extra fint jag fick se, att göra sin jaktkamrat lycklig för att få fälla en älg istället för att man själv skulle skjuta. I slutändan kom belöningen tillbaka och dem som släppte älg till andra kamrater fick även själva skjuta.

Halstrad sik fick jag även testa för första gången i mitt liv, och det var nog bland det godaste jag har ätit inom fisk.

kukkolaforsen
halstrad sik vid elden

En supertrevlig, rolig och händelserik vecka som jag vill tacka mina vänner som bjöd upp mig samt Kukkola vvo för att dem skapade minnen för livet. Ett stort TACK! och hoppas vi ses snart igen.