Äntligen lite jaktlycka

Nu har det blivit lite jakt igen utan att jag skrivit något om det här på bloggen. Det är svårt att hitta ork och tid nu när man studerar, men jag försöker så gott jag kan!

Drevjakt

Den 23 november hade vi en drevjakt med SLU en väldigt händelserik jakt! Vi sköt totalt 5 vildsvin och en råget. Jag hade också äntligen lite jakt lycka fick skjuta mitt första vildsvin på drevjakt, en fin gylta på ca 30 kg.

Första såten fick jag ett fint pass uppe på en häll på den smalaste delen på ett hygge och framför mig var det en plantering. Man kände direkt att detta passet kunde blir riktigt hett då djuren gillar att springa över de smalaste delarna på hyggen. Det tog inte lång tid tills det passerat en räv hos mig som jag tyvärr inte fick något läge på. Sedan fick hundföraren som gick vid mig tag på några grisar i planteringen. Han stötte dom, men de va väldigt svåra att få på benen. När han väl fick fart på dom förflyttade de sig enbart inne i planteringen och började trycka på ett nytt ställe.Jag hade puls hela tiden aldrig känt en sån spänning, då det var ett fler tal tillfälle hundföraren ropa att de var påväg. Till slut lyckades han få en tillräcklig stöt på dom när han nästan trampa på en större gris. Jag som stod otroligt när hör hur grisarna börjar närma sig. Pulsen höjs och jag gör mig redo. Ut kommer en brungris som springer rakt mot mig upp på hällen jag står på. Stannar på 20 meter för att lyssna på hundföraren och vrider sig sne-bredsida då tå tar jag tillfället och kramar av skott bakom bogen. Den gör en tydlig reaktion på träff och vänder in i planteringen igen. Jag tycker att det låter som att den lägger sig, men man blir alltid lite osäker när man inte ser djuret. Efter skottet kom, det en till brungris som jag tyvärr inte fick läge på. Hundföraren kom snabbt till skottplatsen och det blir ett väldigt kort eftersök vildsvinet låg endast 50 meter från skottplatsen. Vilken lättnad! Skottet satt lite lågt och jag stod så högt upp att vinkeln gjorde att utgångshålet var väldigt långt ned. Men det gick bra vilket är det viktigaste. Skottet var dödligt det tog i hjärtat hjärtat. Jag visste att man ska sikta högre vid höjdskillnader men aldrig varit med om en sån jakt situation. Jag är glad att det hände då jag alltid kommer tänka på att sikta lite högre när jag står så högt upp jämfört med djuret.

Adde med sitt första vildsvin på drevjakt

Efter första såten blir det en kort samling, med lite sammanfattning av såten (en annan passkytt fick också skjuta en brungris) och sedan ut på pass igen. Denna gången fick jag ett pass vid en skogsväg uppe på en höjd. Det hände inte mycket hos mig. Förutom att det kom två ryttare som var ute och red i skogen. Vi vet att det är mycket rörelse runt våra jaktmarker så det var ingen chock. Men jag blev lite irriterad för de stannade upp kollade på mig och sa ”titta där är en till jägare”, sedan red de in i såten som vi jagade. Självklart meddelade jag detta på radion så alla skulle vara uppmärksamma, så ingen olycka sker. Men andra fick djur i pass en passkytt sköt bom på ett vildsvin, en lyckades skjuta en större gris och en annan en råget.

Nu var det dags för lunch, jaktlaget står alltid för lunchen och det brukar alltid bli något gott. Det blev kyckling kebab i tunnbröd riktig stabil jaktlunch! När alla var mätta och belåtna drog vi igång med tredje och sista såten. Jag fick ett pass vid en större åker . Det händer inte så mycket hos mig i början förutom att en råget springer i fullfart över åkern. Omöjligt att skjuta och hon var även fredad eftersom vi redan skjutit en som var dagens tilldelning. När vi börjar närma oss slutet av såten får en passskytt skjuta en brungris som hade en till gris med sig i sällskapet. Så hundförarna går dit för att få fart på det andra vildsvinet och det får han. Grisen är påväg mot mig men först ska den passera min passgranne. Jag hör hur grisen börjar närma sig åkerkanten och helt plötsligt ser jag den ca 200 meter bort påväg rakt mot mig. Men den stannar och då tar passgranen (som jag inte ser, det är en dunge mellan oss) och skjuter ett skott på den. Tyvärr gick skottet långt bak och det blev ett eftersök. Eftersöker gick bra vilket var skönt. Alltid bra att ha duktiga hundförare vilket vi har, det underlättar så otroligt mycket! Det var lite surt att se vildsvinet bli skjutet av passgrannen när man själv hade fått ett betydligt bättre läge förmodligen, men men jakt är jakt.

Men jag ska inte klaga jag fick skjuta mitt första vildsvin på drevjakt vilket var sjukt kul! Nu ska det göras korv i nya slakteriet, håll utkik för det kanske kommer ut ett viltrecept hur vi gör!

Drevjaktens resultat 5 vildsvin en råget

Älgjakt

Lördagen veckan efter var det dags för älgjakt igen med jaktlaget på hemma markerna. Vi har haft det väldigt trögt får endast skjutit 2 kalvar och inte sätt någon tjur alls, men en del kor vilket är lite konstigt tycker man. Det var kallt och jag var förkyld med feber. Men så envis som man är och vill inte missa en jakt, så slängde man i sig tabletter och gick ut en då. Man blev även extra på grund av att det var årets första spårsnö vilket gör att vi enkelt kan navigera vart älgarna är någonstans. Det blev inget skjutet men ungefär totalt mellan 10 – 12 olika älgar i rörelse. Självklart sprang de på passen som ingen sitter på, dom j#&#”rna är smarta i år. Om ni vill veta mera om vad som hände läs brorsans blogg inlägg. Då han skriver lite mer om vad som hände och även om söndagen då det var jakt då också, men jag kunde inte vara med.

Nu blir det att försöka bli frisk är fortfarande förkyld. Sedan så fort jag får tid har jag tänkt att försöka övnings skjuta lite har blivit dåligt med det på sistone. Ska också jaga lite räv på lock. En otroligt utmanande jaktform som jag faller för lite mer och mer efter varje jaktsäsong. Det var allt från mig denna gång, vi ses! Glöm inte att föla oss på Instagram jaktlivet.se där vi uppdaterar oftare med bilder och videos om allt inom jakt.

Skit jakt på er!