Advents jakt

Hej alla läsare på denna jaktblogg! 

Den 30 November var det dags för första dagen av två dagars älgjakt. Under lördagsmorgonen skulle vi samlas vid samlingsplatsen kl 07.30 för att planera vilken såt vi skulle börja jaga. Snön låg på marken och jaktledaren och hundföraren hade varit ute och spanat av innan samlingen om det fanns några nattspår av älg på några vägar runt omkring våra marker. Mycket riktigt fanns det några intressanta spår. Vi har hittills skjutit två kalvar och får nu skjuta tjur, ko, kalv, så all sorts älg alltså då vi inte har några tjur restriktioner eller nån annan restriktion. 

Dessa spår gjorde att vi ändrade planerna och samlades vid vägen en bra bit bort för att dela ut pass osv. Detta pga att dem mest intressanta spåren syntes vid samlingsplatsen. 

Vädret denna morgon och resten av dagen var perfekt, himlen hade olika fina färgen, lite blås, snötäckt mark och träd. Det enda negativa för en passkytt som jag var att det var några minusgrader. Men det glömdes bort ibland när man stod på passet och njöt av den fina naturen och dem små adrenalin kickarna man fick när älgen/älgarna var på väg mot ens håll.

Lördagens jakt resulterade med ungefär 11 älgar i rörelse men ingen i pass, bara i pass där ingen satt eller emellan passen. Så kan det va ibland, jakt är jakt. Men en älg skymtades till, som jaktledaren såg stod vid hans pass när han var på väg mot passet i första såten.

en fin vinter dag under älgjakten på ett älgpass

Första advent, alltså andra jaktdagen bjöd på kyligare väder och lite snö då och då. Det var betydligt sämre med älg i rörelse, om jag inte minns fel så var det nog inte nån älg alls i rörelse denna jaktdag. 

Men jag hade turen att få totalt 8 rådjur i pass. Två på 10m och tre av dem 8 på 100m. Nuförtiden har jag alltid med mig en avståndsmätare för att kunna mäta ut hur långt avståndet är tex till ”den stenen, eller det trädet” etc. Ja ni fattar nog vad jag menar, alltså för att kunna bli säkrare i sina skott chanser om dem nu skulle förekomma, och även se hur långt avståndet är där man tror/vet att älgarna brukar komma. 

Tillbaka till rådjuren, vi har inte haft så mycket rådjur på senaste tiden då jordbruket inte är som den var och rävarna blivit allt fler. Men vi i jaktlaget, i alla fall jag och brorsan försöker hantera det och mata rådjuren på vintrarna på tre olika ställen och skjuta så mycket räv vi kommer åt under jaktsäsongen. Så det var väldigt kul att få se dessa rådjur under älgjakten som kom så fint i pass. 

Nu taggar vi till för lite drevjakt den 14 December då jag ska jaga med några vänners pappor på annat håll. Inte jagat med hagelbössa så värst mycket då tillfällena sällan har förekommit, med nu är det dags! Skulle egentligen bli ett nytt försök med jaktlaget på älg men min bästa vän som gick borts pappa har snackat om att dra ihop en jakt tillsammans länge nu och han har en tax som visat sig vara väldigt bra. Det blir till att släppa den taxen med på en annan väns pappas marker, så detta ser man fram emot. Hoppas ni andra får trevliga jakter tills dess så hörs vi! 

Skit jakt på er!