Älgstek
Älgstek, en av favorit recepten på älg om du frågar oss på jaktlivet. Här har du den lyxiga och goda viltreceptet på söndagssteken.
Ingredienser:
- Älgstek, Nötkött av fransyska eller innanlår – Ca 2,5 kg (fryst)
- Vatten – 1 L
- Morötter – 4 st
- Gullök – 3 st
- Kryddpeppar – 6 st
- Lagerblad – 5 st
- Salt
- Grovmalen svartpeppar
- Smör – 150 g
- Ugn – 165 grader
Gör såhär:
1. Börja med att värma upp ugnen till 165g.
Gnid in kryddorna i köttet och värm upp en stekpanna med smör, och bryn sedan köttet så den får en fin yta på alla sidor.
2. Skala och hacka ner morötter i lagom små bitar.
Ta bort skalet och hacka ner gullöken.
3. Lägg ner alla ingredienser i grytan med köttet och sätt sedan ner grytan med locket på i nedre delen av ugnen.
4. Köttet ska vara i ugnen i cirka 5 timmar.
5. Såsen gör du av skyn från steken och mellangrädde. Börja med att att sila skyn och tillsätt grädden. Koka sedan upp allt i en kastrull tills 4-5dl återstår. Smaka av såsen och tillsätt salt och svartpeppar.
6. När steken är klar skär du ner den i jämna skivor tvärs över muskeltrådarna.
7. Servera med svartvinbärs gelé och kokta grönsaker.
Smaklig måltid!