Viltköttbullar
Snart är det jul och vad är ett julbord utan viltköttbullar?
- 1 kg Viltfärs
- 300 g vildsvins/fläskfärs
- 2 Ägg
- 2 dl Grädde
- 1-2 st Gullök
- 1 dl ströbröd
- 1 tsk timjan
- 4 krm mald kryddpeppar
- 2 msk stark senap
- Salt
- Vitpeppar
Gör såhär:
- Fin hacka gullöken och stek den i smör tills den blir mjuk.
- Blanda ihop lök och alla ingredienser med färsen. Överarbeta inte smeten då kan köttbullarna bli trådiga i konsistensen.
- Låt smeten vila i kylen en kvart så ströbrödet sätter sig.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Provstek en lite köttbit under tiden för att se om kryddningen blev bra.
- När färsen satt sig i kylen rulla färsen till viltköttbullar och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
- När viltköttbullarna är rullade lägg in dom i ugnen i cirka 20 minuter eller tills de har fått en grå ton på köttet. Spara vätskan på plåten perfekt att ha i brunsåsen!
- När viltköttbullarna är klara i ugnen är det dags att bryna dom i stekpannan med smör så de får fin färg. Genom att tillaga viltköttbllarna i ugnen först blir de mycket saftigare än om de bara skulle stekas i pannan.
Smaklig måltid!