Rådjurssadel med Klyftpotatis och Kantarellsås

Ett Viltrecept som lätt blir en favorit att tillaga. Passar väldigt bra till festmåltid eller om man bara vill lyxa till det en vanlig vardag.

Ingredienser:

Gör såhär:

1. Marinera och vakuumförpackad köttet kvällen innan. Marinera viltköttet med lite olivolja, Salt, Svartpeppar, Rosmarin och Timjan i eget kryddmått. Dagen efter sätter du på Sous Viden på 58 grader och har köttet i 1-2 timmar. Stek sedan rådjurssadeln med smör och lägg ner två styckna hela vitlöksklyftor som du innan har pressat ner med en kökskniv.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka ner potatisen du har valt i fina klyftor och lägg ner dem i en bunke. Tillsätt rapsolja och salt och blanda runt. Lägg potatisklyftorna och sparrisen på en plåt, och olja in sparrisen. Toppa med lite flingsalt eller vanligt salt på sparrisen innan du skickar in plåten i ugnen i ca 30 minuter. 

3. Medan klyftpotatisen och sparrisen är i ugnen och har ca 15 minuter kvar så låter du viltköttet ligga och vila innan du börjar skara upp den. 

Kantarellsås

Kantareller – 400 – 600 g

Gullök – 2 små eller 1 stor

Vetemjöl – 1,5 msk

Köttbuljong – 1 tärning 

Viltfond – 1 msk

Vispgrädde – 1 1/2 dl

Vatten – 3 dl

Soya – 1 msk

Salt 

Svartpeppar 

Gör såhär:

1. Stek kantarellerna i en kastrull tills vätskan nästan har försvunnit.

2. Häll i smör och den fin hackade gullöken. 

3. Stek kantarellerna och gullöken så att dem får en fin färg, strö sedan över vetemjölet och rör om. 

4. Tillsätt vattnet tillsammans med grädde, soya och fond/buljongen under omrörning.

5. Lägg till saltet och svartpeppar i den mängd du vill ha, och låt sedan såsen puttra i några minuter innan servering. 

Smaklig måltid och hoppas att du gillade detta viltrecept!