Rådjursadel med potatisgratäng

Rådjursadel är en klassiks lite lyxigare rätt perfekt att servera en lördagkväll.

4 portioner

  • 1 rådjursadel
  • 50 g smör
  • Salt och vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 2 lagerblad
  • 1/2 ts torkad timjan
  • 5-6 enbär

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Putsa sadeln och gnid sedan in den med smöret
  3. Salta och peppra rikligt
  4. Lägg de skalade och skurna löken och rotsakerna i en ugnsform.
  5. Lägg sadeln ovanpå med bensidan neråt och tillsätt lagerblad, timjan och enbären
  6. Stek köttet i 35-40 minuter, köttet ska ha en temperatur på 65-70 grader
  7. När köttet är klart ta ut det från ugnsformen och låt den svalna i 10 min
  8. Skär ut sadeln och innerfiléerna och skär dom 1-2 cm tjocka skivor

Potatisgratäng

  • ca 800g potatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl standardmjölk
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • Salt och vitpeppar
  • 1 dl riven stark ost

Gör såhär:

  1. Sätt på ugnen på 225 grader
  2. Skala och skiva potatisarna och gul löken i cirka 5 mm tjocka skivor
  3. Lägg dom sedan i en tjockbottnad kastrull
  4. Tillsätt mjölk och grädde samt pressa vitlöksklyftorna
  5. Koka upp långsamt, sänk sedan värmen och låt det sjuda tills potatisen är mjuk ca 10-15 min
  6. Tillsätt salt och vitpeppar
  7. Häll allt i en ugnsform strö över osten och sätt in det i ugnen
  8. Gratinera gratängen tills den får en gyllene färg ca 5-10 minuter.
  9. Det är bäst att göra gratengen dagen innan då blir den godas!

Rekommenderar att göra en god sås på skyn från rådjursadeln t.ex en rödvinsås. Smaklig måltid!

En god och fin söndagsstek gjort på älg
Söndagsstek

Älgstek

Älgstek, en av favorit recepten på älg om du frågar oss på jaktlivet. Här har du

Lär mer