Rådjursadel med potatisgratäng
Rådjursadel är en klassiks lite lyxigare vilträtt, perfekt att servera en lördagkväll.
4 portioner
- 1 rådjursadel
- 50 g smör
- Salt och vitpeppar
- 1 gul lök
- 1 morot
- 100 g rotselleri
- 2 lagerblad
- 1/2 ts torkad timjan
- 5-6 enbär
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Putsa sadeln och gnid sedan in den med smöret
- Salta och peppra rikligt
- Lägg de skalade och skurna löken och rotsakerna i en ugnsform.
- Lägg sadeln ovanpå med bensidan neråt och tillsätt lagerblad, timjan och enbären
- Stek köttet i 35-40 minuter, köttet ska ha en temperatur på 65-70 grader
- När köttet är klart ta ut det från ugnsformen och låt den svalna i 10 min
- Skär ut sadeln och innerfiléerna och skär dom 1-2 cm tjocka skivor
Potatisgratäng:
- Ca 800g potatis
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 1/2 dl standardmjölk
- 2 1/2 dl vispgrädde
- Salt och vitpeppar
- 1 dl riven stark ost
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 225 grader
- Skala och skiva potatisarna och gul löken i cirka 5 mm tjocka skivor
- Lägg dom sedan i en tjockbottnad kastrull
- Tillsätt mjölk och grädde samt pressa vitlöksklyftorna
- Koka upp långsamt, sänk sedan värmen och låt det sjuda tills potatisen är mjuk ca 10-15 min
- Tillsätt salt och vitpeppar
- Häll allt i en ugnsform strö över osten och sätt in det i ugnen
- Gratinera gratängen tills den får en gyllene färg ca 5-10 minuter.
- Det är bäst att göra gratengen dagen innan då blir den godas!
Rekommenderar att göra en god sås på skyn från rådjursadeln t.ex en rödvinsås.
Smaklig måltid!