Pepparrotskött på älg fransyska
Kokt älgkött av älgkalv. En mör och god vilträtt som du lätt imponera jaktkamrater, familj och vänner. Se mer viltrecept
Ingredienser pepparrotskött på älg –
- 1-1 1/2kg Fransyska på älg
- 1 Palsternacka
- 2 Morötter
- 50g Smör
- 5dl Vatten
- 2 kött eller kalvbuljong tärningar
- 2tsk Salt
- 3 Lagerblad
- 10 Vitpeppar
- 5dl matlagningsgrädde
- 3dl mjölk
- 1 färsk riven pepparrot
- 3dl mjöl
- mazena mjöl
Gör såhär:
Skär älg fransyskan, palsternackan, morötterna och gullöken i dem storlekarna du vill ha och lägg dem i en kastrull. Rekommendera att skära köttet i ungefär 2×2 cm.
Tillsätt vattnet, buljongen, saltet, lagerbladen, och vitpepparn. Älgköttet ska i detta fall kokas mört och inte stekas och få finfärg i början.
Låt det sedan puttra på svag värme i ca 2 timmar tills köttet är mört.
Sila bort buljongen från viltköttet och grönsakerna och spara det i en kastrull.
Koka potatis.
Nu till redningen, smält smöret i en kastrull, lägg i matlagningsgrädde, mjölk och mjöl. Rör om i någon minut och häll i buljongen som du tidigare sila bort från köttet lite i taget medans du rör om.
Tillsätt sedan pepparroten och låt det kokas på svag värme i några minuter.
Smaka av pepparrotssåsen och tillsätt salt, pepparrot, vitpeppar etc efter behov.
Blanda ner viltköttet/grönsakerna i pepparrotssåsen och rör om och låt det koka upp.
Servera pepparrotsköttet med kokt potatis, kokta grönsaker så som gröna bönor, blomkål, morötter. Garnera med finhackad persilja, och även riven pepparrot om så vill.
Smaklig måltid!