Mormors Kolbullar
Kolbullen är en traditionell rätt som kolarna och skogsarbetarna åt när de bodde och arbetade ute i skogen. Det är en enkel och god lunch som är perfekt att bjuda jaktkamraterna på när man är ute och jagar.
4 st portioner
- 5 dl vetemjöl
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 200 g tärnad eller riven ost
- 350 g rimmat vildsvin eller fläsk
Mormors recept skiljer sig från andras då hon har ost i smeten. Det blir mycket godare då osten smälter när man steker kolbullen med fläsket. Självklart måste man inte använda sig av rimmat vildsvin utan det går även med svensk gris.
Tillbehör
- Rårörda lingon
Gör såhär
- Blada först vetemjölet, vattnet och saltet i en bunke så att det blir en smet.
- Tillsätt sedan osten och blanda det med smeten.
- När smeten är klar tärna det rimmade vildsvinsköttet och stek så mycket som du vill ha i bullen.
- När köttet blivit knaprigt slå då på smeten och stek ungefär 2 min på varje sida. När kolbullen fått en fin yta och man ser hur osten smälter är den klar.
- Upprepa tills du stekt all smet och kött. Tillsätt sedan de rårörda lingonen vid servering.
Smaklig måltid!

