Ingvarssons en gratäng på viltfärs

Gratänger är något alla tycker är gott det funkar både till vardags och till fest. Detta goda recept kommer från våran familj. Den skapades på grund av att morfar är glutenallergiker och kunde inte äta Janssons frestelse under jul. Ta del av moster Märtas version med ett inslag av vilt. För att ta del av fler viltrecept klicka här.

Ingridienser:

4 portioner 

Gratäng

Viltköttfärsen

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader

Gratängen

  1. Skala gul lök och potatis. Skiva gul löken i tunna halvmånar och skär potatisen i tunna skivor. Rekommenderar att använda en mandolin så du får jämna skivor. 
  2. Blanda alla ingredienser förutom grädde och mjölk i en lämplig skål. 

Viltköttfärsen

  1. Skala och finhacka vitlöken och gul löken innan stekning.
  2. Börja med att steka viltfärsen ordentligt så det får en fin stekyta. Krydda ordentligt med peppar. När köttfärsen är klar tillsätter du mer matfett, vitlöken och finhackad gullök och sänker värmen. 
  3. Medans löken steker med viltfärsen hacka ner tomaterna, (det funkar även med krossade tomater).
  4. Tillsätt hackade tomaterna 2 tsk spiskummin, 3 matskedar oystersauce 1 matsked mushroom soy och 1-2 teskedar balsamvinäger.
  5. Låt det puttra en stund och smaka av med salt och peppar. 

In i ugnen

  1. När du tycker smaksättningen är ok lägger du hälften av potatisblandningen i en form och lägger sedan den stekta viltfärssåsen över potatisen. Sedan lägger du över andra hälften potatis över viltfärsen. 
  2. Häll på grädden och mjölken och (2-3 matskedar smör om man vill) strö över ost som du tycker om själv föredrar jag riven mozzarella och lättlagrad cheddar. 
  3. In i ugnen på 200 grader i 30-40 minuter tills potatisen är mjuk och osten gyllenbrun. 

Tillbehör:

Smaklig Måltid!