Älggryta med kantareller
En av dem godaste rätterna man kan göra av skogens konung, älgen!
Ingredienser –
- Älg ytterfilé eller någon annan del på älgen som är bra som grytbitar: 1 1/2 – 2kg
- Gullök: 2 st
- Morötter: 3 medelstora.
- Kantareller: 200g
- Kryddpepparkorn: ca 10 st
- Lagerblad: 4 st
- Salt: efter smak
- Soya: 1 msk
- Vatten: 5 dl
- Maizena majsstärkelse: till redning
- Matlagningsrädde: 3-4 dl
- Ris eller hemmagjord potatismos
- Lingonsylt eller svartvinbärsgele
Gör såhär:
1. Gullöken ska vara grovskuren och hacka morötterna till ca 2 cm bitar.
2. Skär upp älgköttet i fina små grytbitar.
3. Stek löken tillsammans med älgköttet i grytan tills båda ingredienserna får en fin yta.
4. Krydda och häll ner soya på köttet i grytan.
5. Lägg i kantarellerna och tillsätt matlagningsgrädden, morötterna, köttbuljongen och vattnet. (kantarellerna ger en god smak i gryta, därför steker man inte bort vätskan från dem innan)
6. Låt grytan stå och koka i 2-3 timmar i svag värme så köttet blir mört och fint.
7. Häll i den mängd maizena majsstärkelsen beroende på hur lös grytan blir av all vätska från resterande ingredienser som tex morötterna, köttet, gullöken ger.
Potatismos –
- Mjölig potatis: 1kg
- Smör: 60g
- Mjölk: 1-2 dl
- Salt
- Vitlökspulver
Gör såhär:
1. Skala potatisen
2. Koka potatisen i saltat vatten, ca 10-12 minuter.
3. Ta bort vattnet från potatisen och mosa ner dem med en potatispress.
4. Ställ tillbaka kastrullen med den mosade potatisen och tillsätt sedan smöret, salt, vitlökspulvret, och lite peppar som du rör om till en god potatismos.
5. Om man vill lyxa till det för både synen och smaken skull, så kan du lägga lite finhackad persilja över moset innan serveringen.
Smaklig måltid!