Älgfilé och rostad vitlök med potatismos

En väldigt enkel och klassisk rätt att tillaga vid speciella tillfällen. Jägare och icke jägare gör alla på sitt sett när det kommer till denna rätt. Men nu är det dags att dra fram esset ur rockärmen.

Ingredienser älgfilén:

Ingredienser viltlöks potatismosen:

Gör såhär:

Esset i rockärmen är Sous viden, om man inte har tillgång till detta så räcker det gott och väl med att lägga viltköttet i ungen som vanligt. Sous Vide gör så att köttet får den temperatur du vill ha i hela köttet, du kan även lämna köttet med sous viden i 2-3 timmar och köttet har fortfarande samma grad som du ställde in på. Sous viden gör så att ditt kött blir otroligt mört och fint. Vi på jaktlivet rekommenderar er att införskaffa en sådan. Men i detta recept utgår vi ifrån att folket använder sig av ungen. Om inte så rekommenderar vi att ställa in sous viden på 52 grader och köttet ska få vara där i 1 timme.

1. Lägg en stor klick smör tillsammans med lite olivolja i en varmstekpanna. Mosa 2 oskalade vitlöksklyftor med handflatan och lägg i dem i stekpannan när det har slutat knastra om smöret. Tillsätt även timjanskvistar, och lägg sedan ner älgfilén.

2. Salta och peppra filén medan den steks och får en fin yta på vardera sida. Använd en sked och häll över steksmöret på filén. Då all smak av resterande ingredienser i stekpannan sitter i smöret så får du en ännu godare och saftigare smak på viltköttet.  

3. Lägg filén i ugnen i 150 grader, och ta ut den när köttet är 52 grader. Använd dig av en matlagningstermometer för att se graderna. Låt älgfilén få vila i 15 minuter innan du serverar den.

4. När älgfilén ligger i ungen så steker du på 4 skalade vitlöksklyftor i en varm stekpanna med smör. Vitlöken får ej bli bränd. Låt vitlöken ligga och svalna medan du kokar potatisen.

5. Skala av potatisen och koka sedan potatisen i saltat vatten i 15-20 minuter. Värm mjölken och smöret i en kastrull. Häll av vattnet från potatisen och pressa den i potatispressen. Pressa eller finhacka vitlöken, lite persilja och riven parmesanost i smör/mjölk blandningen. Vispa sedan potatismoset tillsammans med blandningen. Smaksätt med salt och peppar. 

6. Smörstekta kantareller tillsammans med lite bladspenat, kan vara väldigt gott att lägga till denna vilträtt.

Tillbehör –

Lingonsylt, rödvinssås, pepparsås eller brunsås. 

vakuumförpackad älgfilé
älgfilé steks i stekpanna
såser till älgfilé görs i ordning

Smaklig måltid!