Tips vid Säljakt

Säljakten är en jaktform som verkligen blivit populärt de senaste åren på grund av att vi fått mycket mer säl i skärgårdarna. Jakt på säl sker via licensjakt från naturvårdsverket, så om man ska jaga säl gäller det att ha koll på Naturvårdsverkets beslut. Under tidigt 1900-tal var sälen en viktig inkomstkälla i form av skottpengar, men sälspäck, skinn och kött var också eftertraktat på den tiden. Jakten bedrevs på fälbåtar skredstänger. Men den traditionella metoden med fälbåtar och skredstänger är nu nästan borta, och den gamla kunskapen har gått förlorad. Idag sker jakten oftast från båt i kombination med en eller flera skyttar på kobbar och skär.

Tips & Trix

Det är inte lätt att jaga säl med deras skarpa sinnen, vilket kräver tyst närmande med vinden i ansiktet och solen i ryggen för att komma till säkra skott. Säkerhet är avgörande, särskilt på isen och i båtar. Därför vill vi presentera lite tips & trix för att lyckas med din säljakt. 

Våran upplevelse

Vi jagade säl på västkusten med guide av goda jaktvänner från området. Det var verkligen en jaktupplevelse trots att vi inte kom åt någon säl, det är en helt annorlunda jaktform jämfört vad vi är vana vid. Det var magiskt att åka runt på västkusten med båt i den fina naturen och spana efter sälarna. Vi hade verkligen tur med vädret sol varje dag och behaglig vind. Med det i kombination med ett vackert boende med bastu från hyrastugavästkusten.se var jakthelgen ändå en toppenhelg trots inget skjutet. Så sammanfattningsvis kommer vi nog att testa igen i framtiden. Nu väntar vi in vännerna på västkusten som ska komma upp och uppleva drevjakt på vildsvin i de uppländska skogarna.