Tips Vapenvård

Det är viktigt att ta hand om sitt vapen om du inte vill att det på något sett ska rosta sönder, slutstycket blir svår att repetera, skottet inte går som du vill, eller det värsta av allt att skada ett vilt pga att du inte skött om ditt vapen med hjälp av vapenvård. Detta tips om vapenvård är det sättet som vi på Jaktlivet gör under och efter jaktsäsong. Vi säger inte att detta tips om vapenvård är rätt eller fel, för alla jägare gör olika. Hoppas detta hjälper nån jägare där ute. Lycka till!

Gör såhär:

Sätt fast bössan ordentligt i ett skruvstycke, som är klätt med kork eller dyl. För att inte skada kolven. Eller så använder du ett inskjutningsstöd som vi gör på bilden nedan. 

Sätt ullborsten på läskstången och doppa den bara 2 cm i solventet, för att inte kladda ner hela systemet. 

Dra igenom ullborsten 2-3 ggr genom hela pipan. torka genast bort solventet som kan ha bildats vid pipmynningen. 

Vänta ca 15 minuter.

Ta pastan på kopparborsten och dra ca 25 gånger genom pipan, och det är viktigt borsten går ut genom pipmynningen så att borsten kan vända sig. 

Av med borsten och tag sedan en rengöringslapp och sätt den i öglan. Doppa den i thinner/aceton. Lappen ska inte droppa, utan endast vara fuktig. Snurra den runt i systemet där låsklackarna sitter för att tvätta bort ev gammalt fett och olja. Kör sedan lappen igenom pipan 1 gång. Byt lapp, fukta igen och dra igenom. Upprepa detta moment enda tills lappen är REN. 

Torrdrag därefter, se till att torka av mynningen. 

Tag en ny mjuk trasa och spruta på lite 5-56 multi sprayen och torka av alla metalldelar, inkl slutstycket. Försök att torka systemet inifrån så gott det går, och ingen olja eller fett får finnas kvar i eller vid mynningen. 

Vill du nu behålla din fina precision, så gör du detta arbete efter 50-60 skott.

Brunox lub & cor olja använder du till slutstycket eller avtryckaren för att få en bra glidförmåga.

Air duster luftspray använder vi till att blåsa ur ljuddämparen.

sovent i en liten plastburk

Solventet

pastan vapenvård

Pastan

burk med aceton i

Burk med thinner/aceton i

5-56 multi spray

5-56 multi sprayen

brunox olja i en plastburk

Brunox lub & cor olja

air duster luftspray

Air duster luftspray

kopparborste med lapp på
vapen och kopparborste
sauer vapen på ett skjutstöd