Tillvaratagning av olika vilt
Tillvaratagning av hjortdjur
Urtagning
Du börjar med att lägga djuret på sin högra sida, annars blir urtagningen svår. Sedan känner du vart bröstbenet är lyfter upp skinnet och skär ett snitt, så du kommer igenom skinnet till vom o tarmar. Känner du en vattning hinna har du kommit rätt. Nu tar du kniven och öppnar buken. Ett bra redskap är buköppnare som minimerar risken att man gör hål på magsäcken. Sedan tar du ut vom och tarmar med händerna tills du kommer till magmunnen som du tar kniven och skär av. Sedan följer du fästet och skär av med kniven var försiktig så du inte skär filerna. Sist kommer du till ändtarmen som du mjölkar ur och skär av. Försök sedan att göra en knut på ändtarmen så inte spillning kommer in i djuret. Efter vom och tarmar är ute kan du ta ut brösthålans organ och strupen. Personligen brukar jag göra det i slakteriet (speciellt på mindre djur) för att det är mycket mer hygieniskt. Jag brukar enbart skära genom mellangärdet för att tömma brösthålan på blod och för att lufta och kyla ned brösthålan.
Mindre djur som rådjur och dovhjort kan man passa hängandes. Vilket gör det betydligt enklare för då hjälper dragningskraften att ta ut vom o tarmar.
Här nedan hittar du bra filmer som gör det enklare att förstå hur man gör!
Avhudning
Det är väldigt svårt att beskriva hur man flår ett vilt därför rekommenderar vi istället att du tittar på videon nedan. De beskriver väldigt bra hur man ska göra på det bästa sättet.
Vi kan dock ge några tips som du bör tänka på när du flår ett hjortdjur:
- Tänk på hygienen
- Använd en vass kniv
- Gör rent kniven ofta
- Följ hinnorna
- Använd så mycket handkraft som det går
- Försök att få så lite hår på köttet som möjligt
- Använd en flåbänk det gör det enklare
Mindre djur som rådjur och dovhjort kan man passa hängandes. Vilket gör det betydligt enklare för då hjälper dragningskraften att ta ut vom o tarmar.
Här nedan hittar du bra filmer som gör det enklare att förstå hur man gör!
Styckning
Styckning är också väldigt svårt för oss att beskriva via text därför rekommenderar vi att du kollar på dessa videos som beskriver väldigt bra hur du styckar rådjur och dovhjort, samt älg och kronhjort.
Några tips kan vi dock ge dig:
- Tänk på hygienen använd handskar och byt dem ofta
- Samt använd en vass kniv och tvätta den ofta
- Använd engångsförkläde
- Införskaffa en vakuumförpackar då håller köttet längre i frysen
Styckning av Rådjur/Dovhjort
Tillvaratagning av vildsin
Urtagning och Avhudning
Som sagt sker uttagningen som på ett hjortdjur, samma sak när du flår. Därför rekommenderar vi att du läser vår guide tillvaratagning av hjortdjur, där det står om urtagning. Vi rekommenderar dock en väldigt bra video av Jaktpuls där Rasmus visar väldigt bra hur du passar och flår ett vildsvin.
Några tips:
- Skölj vildsvinet först, då de kan vara väldigt smutsiga och smutsen gör kniven slö
- Flåbänk underlättar
- På en galt gör inte flå snitt över könet då de sitter körtlar på båda sidor
Styckning
Det är svårt att beskriva hur man styckar via text, men vi rekommenderar här också att du tittar på Jaktpuls där Rasmus beskriver väldigt bra hur du kan gå tillväga.
Några tips kan vi dock ge dig:
- Tänk på hygienen använd handskar och byt dem ofta
- Använd engångsförkläde
- Samt använd en vass kniv och tvätta den ofta
- Införskaffa en vakuumförpackar då håller köttet längre i frysen
Tillvaratagning av fågel
Urtagning
Tekniken för att passa en fågel är likadan för alla fåglar. Det du gör är att skära genom bukväggen bakom bröstbenet, sticker in fingret och greppar framför hjärtat. När du greppat hjärtat kan du försiktigt dra ut hjärtat, tarmar, lever och mage. Sedan för att få loss inälvorna skär du runt ändtarmens öppning. Då var allt klart!
Jag rekommenderar att spara hjärta och lever, det ger en god smak om du har det i såsen till fågeln.
Plocka fågel
Om du ska plocka fågeln blir det mycket enklare om du doppar den i ca 70 grader vatten innan för då släpper fjädrarna. Det är viktigt att man har rätt temperatur. Sedan är det bara att plocka tills alla fjädrar är bortta. Orre och tjäder är betydligt enklare att plocka än gräsand exempelvis.
Avhudning
Ibland kanske man inte orkar plocka och flår fågeln istället eller bara tar ut brösten på mindre fåglar. Då öppnar man skinnet på bröstet med fingrarna först och gör bröstet fri. Sedan tar man kniven och skär ut bröstet genom att följa bröstbenet så man får med så mycket kött som möjligt. När du flår fågeln börjar du med att skära av vingar och ben, sedan skära upp skinnet på bröstet. Använd tummarna när du öppnar upp skinnet ända till halsen. Efter det drar du loss skinnet från vingarna och benen. När du kommit till ryggsidan kan du använda kniven och när du skär av halsen tänk på att skära nära huvudet. Sedan drar du av skinnet till baken och skär av, Klart!