Mer om Adrian

Jag var relativt ung, skulle fylla 16 år när jag tog jägarexamen på en intensivkurs i Jämtland hos ForsWard. ForsWard kan jag verkligen rekommendera otroligt duktiga kursledare som verkligen är bra på att lära ut. Sedan dess har min jaktliga karriär gått bra det har blivit några djur, men för mig handlar det inte om att få skjuta. Jakt för mig handlar om att förvalta viltet från “skog till bord”, det sociala och naturupplevelserna. Sedan jag var liten har jag varit intresserade av matlagning och det har verkligen passat rätt in i jakten. Tillvaratagningen är otroligt viktig för mig, de ska vara hygieniskt och göras på ett snyggt sätt. För det fällda viltet som ligger på backen är nu ett livsmedel. 

Jaktlycka för mig är inte bara att man lyckas fälla ett vilt (självklart är det en bonus, det ska man inte sticka under stol med) utan att förvalta viltet, alltså kunna avstå ett skott för att exempelvis spara den fina bocken till nästa år för att han ska föra över sina gener vilket kommer gynna stammen. Att få vara med om spänning och upplevelse är också jaktlycka för mig. Alltså att få se ett djur och komma upp i puls kan räcka. Den upplevelsen sätter sig också på jakt minnet. När min bror sköt sin första älg fick jag en sån otrolig puls utan att ens se situationen, hela jag skakade. Han sa bara på radion att hundföraren som var i närheten skulle vara tyst för en älg var påväg till honom och då höjdes pulsen till max för mig.

Mitt bästa jaktminne

Mitt bästa jaktminne är när jag sköt min första älg, den första älgen är något speciellt för varje jägare. Jag var 17 år så jag satt med morfar på uppsiktsjakt på premiär morgonen den andra måndagen i oktober. Tilldelningen var 1 stor och 3 kalvar, och vi hade sett tjur och ko på väg ut till passet vilket gjorde en extra spänd, då hundföraren skulle gå igenom det området. Det dröjde inte så lång tid innan hundföraren stötte en pinntjur som kom ut på åkern där vi satt. Jag kommer ihåg det som om det vore igår hur älgen kom ut på åkern helt oförberett och morfar sa till mig direkt ta han! Jag försökte få stopp på älgen med det gick inte, så jag sköt, och allt gick bra älgen ramlade ihop på plats och jag hade skjutit min första älg. En helt fantastisk känsla! Det speciella med detta minne är att jag fick skjuta min första älg med min morfar som har lärt mig allt och var anledningen till att jag började jaga. Även att få se hans stolthet och lycka utav att se sitt barnbarn få skjuta sin första älg framför sina ögon var även väldigt stort för både honom och mig.  

jägare och sin fällda älgtjur på en åker