Regeringen ger mer tid för vargjaktbeslut – bättre data ska ge smartare jakt
Att fatta beslut om vargjakt innan man vet hur många djur som verkligen finns har länge varit en omdiskuterad fråga. Med regeringens nya beslut öppnas nu dörren för att ge länsstyrelserna mer tid att basera sina beslut på uppdaterad information – något som kan leda till både bättre och rättvisare jaktbeslut.
Jakten på ett bättre beslutsunderlag
Tidigare har vargjakt ofta beslutats utifrån gamla siffror. Det har lett till att jakter antingen blivit övertilldelade eller helt resultatlösa. Ett tydligt exempel är från Värmlands län vintern 2023, då endast en varg av sex tillåtna sköts.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) lyfter fram att beslut nu kan bli mer aktuella och verklighetsförankrade. Genom att skjuta upp besluten tills färska inventeringsdata finns tillgängliga ökar chansen att tilldelning och jakt verkligen speglar den aktuella populationsstorleken.
Välkomnas av både myndigheter och jägare
Bland länsstyrelserna är responsen överlag positiv. De har länge önskat ett mer flexibelt system med bättre kunskapsunderlag. Hans Nordin från Gävleborgs länsstyrelse betonade vikten av detta för att minska risken att skjuta genetiskt viktiga individer.
Svenska Jägareförbundet ställer sig också försiktigt positiva till förändringen. En talesperson lyfter särskilt fram att det kan minska antalet så kallade ”luftvargar” – jaktbeslut baserade på gamla revir utan faktiska vargar.
Ytterligare en förändring som påverkar bilden är att vargens skyddsstatus inom EU nyligen sänkts. Det gör juridiken något mer positivt inställd till licensjakt, enligt förbundet.
Men juridiken släpar efter
Trots framstegen återstår ett stort hinder: överklaganden. När ett beslut överklagas sätts det i juridiskt ”frys” – inga ändringar får göras förrän domstolen sagt sitt. Det innebär att myndigheterna fortfarande inte kan agera på ny information efter ett beslut är fattat.
Enligt landsbygdsdepartementet utreds frågan just nu, men eventuella förändringar kräver bland annat
- remissrundor
- lagutredningar
- eventuella lagändringar
vilket innebär att det kan dröja innan något konkret sker.
En möjlig vändpunkt?
Många röster i rovdjursdebatten är eniga om en sak: jaktbeslut bör grundas i fakta och inte fasta datum. Regeringens beslut att låta länsstyrelserna arbeta med mer aktuell data kan ses som ett steg i rätt riktning.
Samtidigt kvarstår flera frågetecken. Kan lagstiftningen hinna ikapp verkligheten? Kommer de juridiska processerna att tillåta det nya, mer flexibla systemet att fungera fullt ut? Svaret är ännu oklart – men det finns hopp om en mer adaptiv och trovärdig vargförvaltning framöver.
Vad tycker du? Är det här ett första steg mot ett bättre, mer faktabaserat system för vargjakt i Sverige?