Minken i Sverige därför hotar den ekosystemet och jagas året runt

Ibland är det de små sakerna som ställer till mest problem. Ta minken, till exempel – en liten rovdjursakrobat med blanka ögon och smidig kropp. På håll kan den nästan verka charmig. Men i den svenska naturen är berättelsen om minken långt ifrån gullig. Faktum är att den här kompaktbyggda jägaren är en av våra mest ogillade inkräktare.

Fem saker du kanske inte visste om minken

  1. Den är inte härifrån – och borde aldrig ha varit det heller

    I början av 1900-talet började amerikansk mink (Neogale vison) importeras till Sverige för pälsproduktion. Det dröjde dock inte länge innan minken rymde från gårdarna och började sprida sig i naturen. I dag är den en invasiv art enligt Naturvårdsverket – en art som skadar naturliga ekosystem och konkurrerar ut inhemska djur. Sveriges natur mår inte bra av minken.

  2. En mardröm för fågelkolonier

    Minken är särskilt skadlig i skärgårdar, vid sjöar och i våtmarker – områden där många fåglar häckar på marken. Där smyger minken omkring och tar både ägg och ungar. I vissa fall har hela kolonier försvunnit. Därför är minken ett av de största hoten i flera naturvårdsinsatser, särskilt i känsliga miljöer.

  3. En släkting till vesslan, inte vovven

    Trots sitt utseende liknar minken inte hundar. Den tillhör mårddjursfamiljen, tillsammans med arter som vessla, iller och utter. Den rör sig smidigt både i vatten och på land och är en naturlig jägare som klarar av att fånga allt från fisk till små däggdjur och fåglar.

  4. Snabb i fortplantningen – svår att stoppa

    Minkhonorna får ofta mellan tre och sex ungar varje vår. Ungarna växer snabbt och lämnar snart boet. Den snabba förökningstakten gör att bestånden växer fort – och att minken är svår att kontrollera när den väl etablerat sig.

  5. Jakt för naturens skull – inte för nöjets

    Minkjakt i Sverige handlar om att skydda ekosystem – inte om troféer eller nöje. Jakten sker främst med hjälp av fällor och ibland med särskilt tränade hundar. I känsliga områden som skärgårdar och fågelskyddszoner är jakten en viktig del av pågående naturvårdsprojekt.

Att återställa naturens balans

Att ta hand om naturen innebär ibland att fatta svåra beslut. Minken valde inte själv att bli en miljöpåverkan – det var människan som introducerade den i den svenska faunan. Men i dag när dess påverkan är så tydlig, särskilt på fågellivet, har vi även ett ansvar att agera.

Minkjakten är därför inte en trend eller hobby – den är en nödvändig insats för att återfå balansen i ekosystemen och skydda biologisk mångfald.

Har du egna erfarenheter av naturvård, kustnära jakt eller observationer av mink? Dela gärna med dig.