Jägarexamen
För att kunna få jaga i Sverige måste du ha Jägarexamen vilket ger en vapenlicens för jaktvapen. En jägarexamen innehåller ett teoriprov och tre skjutprov i grundprov kulgevär samt för högvilt och hagelgevärsprov. Du kan välja om du vill göra teoriprovet och alla skjutprov som ger dig behörighet till att jaga allt vilt i Sverige. Eller att du enbart gör teoriprovet, grundprov kulgevär och hagelgevärsprovet vilket ger dig behörighet till att jaga med hagel och inte kulgevär.
Efter du tagit jägarexamen är det inte bara att gå ut i skogen och skjuta sig ett vilt, det är mycket mer komplicerat än så. För att kunna jaga måste du gå igenom dessa steg först:
- Ta Jägarexamen
- Träna skytte
- Träna teori
- Ansöka om vapenlicens
- Statligt jaktkort
- Mark att jaga på
- Utrustning
Ta jägarexamen – hur gör jag?
Det finns olika sätt att ta jägarexamen på och många vet inte vilken väg de ska ta därför har vi sammanfattat alternativen nedan så du kan välja vilken som passar dig bäst.
Kurser
Det finns olika alternativ på kurser du kan ta jägarexamen på. Vissa kurser går ut på att du har träffar i en grupp med erfarna kursledare. Det är ett bra för inlärningen då du har möjligheten att diskutera med erfarna lärarna och de andra gruppmedlemmarna. Dessa kurser brukar ta från 3 månader till 1 år beroende på hur fort du pluggar och om du klarar alla prov.
Etta annat kursalternativ som är väldigt populärt är intensivkurser som oftast tar 3 till 5 dagar. För de flesta intensivkurser måste du plugga teori innan och ibland även vapenhantering och skytte. Dagarna kan vara väldigt intensiva då du lär dig mycket under en kort tid därför är det bra att vara väldigt förberedd med teorin innan. Upplägg och priser kan variera väldigt mycket. Jag själv kan rekommendera ForsWard ett väldigt seriöst företag som bland annat erbjuder en fantastisk intensivkurs i jägarexamen.
Självstudier
Ett annat alternativ är att du läser teorin på egen hand och sedan när du känner att du är redo för att skriva teoriprovet kontaktar du en provledare. Provledare finns på provbanor runt om i Sverige, det är bara att kontakta den närmaste provbanan som du kan hitta på jägareförbundets hemsida. Sedan får man också öva skytte själv till skjutproven, det finns oftas skytteinstruktörer och nybörjarkurser i skytte och vapenhantering hos provbanan.
E-jakt
Svenska jägareförbundet erbjuder en bra webbaserad utbildning e-jakt, där man kan anmäla sig för att studera teori.
Priset för jägarexamen
Priset för att ta jägarexamen kan variera väldigt mycket, därför är det viktigt att du tar reda på vad som ingår och vad som inte ingår. Det kan tillexempel vara provavgifter, kurslitteratur, ammunition, teorilektioner, övningsskytte, boende och mat.
Om man har läs- och skrivsvårigheter
Det finns många som erbjuder jägarexamen med individanpassade studier. Det gäller såklart också teoriprovet som du kan göra muntligt om du tillexempel har lässvårigheter, kontakta arrangören innan om de erbjuder det.
Träna skytte
Innan du ger dig in på att ta jägarexamen kan det vara bra att öva skyttet om du har tillgång till det via någon i familjen eller vän. Annars kan du som sagt boka på jaktskyttebanor som erbjuder övningsskytte för de som ska ta jägarexamen. Ett annat bra sätt att träna skytte på är Jägarförbundets webbjaktskola där de erbjuder skytte på datorn helt gratis. Då får du en bra bild på vart du ska skjuta på djuret då du kan läsa hur djuret reagerar där du träffar.
Träna teori
För att du ska kunna klara av teoriprovet i jägarexamen måste du läsa kurslitteraturen som finns för jägarexamen. Det finn två olika kurslitteratur därför måste du fråga din kursarrangör vilken bok de använder sig utav.
Förutom att läsa kurslitteraturen kan du även träna på övningsfrågor som bland annat finns på jägareförbundets hemsida. Vi kan rekommendera en väldigt bra app till din smartphone som heter jägarexamen, där du kan gör prov. Det är ett väldigt bra sätt att förhöra sig själv så du vet vilken nivå du ligger på och om du är redo för teoriprovet.
Råd om du ska anmäla dig till en kurs
- Fråga vad som ingår i priset.
- Ta med dig anteckningsblock och penna
- När det gäller klädval ha på dig smidiga och rörliga kläder då det underlätta skyttet
- Fråga om du ska ta med dig ett foto till jägarexamensbeviset.
- Fråga om kontaktuppgifter av någon som gått deras kurs innan och kontakta dom för att fråga vad de tyckte om kursen.
- Fråga om du behöver köpa kurslitteratur själv innan kursen startar eller om de skickar ut litteratur innan.
Förutom att läsa kurslitteraturen kan du även träna på övningsfrågor som bland annat finns på jägareförbundets hemsida. Vi kan rekommendera en väldigt bra app till din smartphone som heter jägarexamen, där du kan gör prov. Det är ett väldigt bra sätt att förhöra sig själv så du vet vilken nivå du ligger på och om du är redo för teoriprovet.
Varning om du får dessa uppgifter från kursarrangörer
- “Några jägarexamen böcker behövs inte för vår kurs”.
- “Alla som går vår kurs kan vi garantera att de klarar den”.
- “Vi samarbetar med Jägarförbundet”, ta då kontakt med Jägarförbundet och fråga vad samarbetet består av.
- Om de ej vill ge ut lista på kontaktuppgifter på tidigare personer som gått kursen.
Ansöka om vapenlicens
När du klarat av alla prov och fått din jägarexamen kan du köpa vapen och ansöka om vapenlicens hos polisen för det specifika vapnet du vill innehå. Alltså söker du licens för att inneha ett specifik vapen inte rätten att inneha vapen. Du kan max ha 6 vapen i din vapengarderob, men det sjätte är det svårt att få licens för. Alltså är det normalaste max antalet vapen i ett vapenskåp 5. Där du förvara dina vapen måste vara i ett godkänt vapenskåp som finns på adressen du är skriven på. Om du inte vill förvara den på din adress utan hos någon anna måste du söka licens för det hos polisen, den licensen håller oftast i 1 år. När du är ute och jagar gäller det att du alltid har med dig vapenlicensen.
Utlåning av vapen
När du har tagit jägarexamen betyder det inte att du kan låna vapen hur som helst från någon släkting eller vän. Utan du måste även där söka licens hos polisen. Du behöver dock inte söka licens om den personen som lånar ut vapnet är med dig hela tiden, så kallad uppsiktsjakt.
Uppsiktsjakt
Uppsiktsjakt betyder att en person som fyllt 15 år får enligt vapenlagen låna ett vapen av en långivare. En uppsikts jägare behöver ej ha jägarexamen, men statligt jaktkort. Personen som lånar ut vapnet har ansvar för långivaren som får använda det under dens uppsikt. En armlängds avstånd måste låntagaren befinna sig från utlånaren och utlånaren får även ha med sig ett eget vapen, för att snabbare kunna angripa ifall att något skulle hända. Om du vill veta mer läs HÄR på jägareförbundets hemsida.
Statligt jaktkort
Det statliga jaktkortet kostar för närvarande 400 kr per jaktår och sköts av naturvårdsverket. För att du ska kunna jaga i Sverige måste du betala det statliga jaktkortet. Jaktkortet gäller ett år vilket betyder att du betalar det varje år. Om du skulle sluta jaga ett år är det bara att inte betala det året och sedan börja betala igen när du vill börja jaga igen.
Mark att jaga på
Om du inte själv har någon jaktmark eller någon du känner, finns det andra alternativ. Det finns arrangörer som erbjuder massor av olika jakter, bland annat vissa som är anpassade för nybörjare, så kallade utbildningsjakter. Det är en perfekt start för en nybliven jägare. När man går på en arrangerad jakt kan det även ske att man hittar nya kontakter som kommer ge en fler jaktmöjligheter i framtiden.
Utrustning
Som nybliven jägare är det väldigt mycket utrustning du måste köpa det är allt från jacka, byxor, underställ, stövlar, knivar , vapen, jaktradio och mycket mer. Det kommer inte vara billigt, därför rekommenderar vi att man köper lite billigare utrustning i börja, iallafall när det gäller vapen. Det finns mycket bra begagnade vapen där ute och även nya vapen i en billigare prisklass som fungerar minst lika bra.