Storjakt

Lördag den 18 Januari

Hej jaktbloggen! Det var ett tag sen jag skrev nått här men det pga att det inte har blivit så mycket jakt för min del på ett tag. Förra helgen den 18 och 19 januari var det dags för mig att dra på drevjakt. Två familjevänner bjöd me mig till denna drevjakt där vi var ca 60-65 jägare. Vildsvin var på schemat och inga andra djur fick fällas under denna jakt. Jag tror det var ungefär 5-8 jaktlag som tillsammans slog ihop sina marker för denna jakt, så att såterna blev större och alla jägare fick plats. Vi samlades vid en kyrka nära första såten innan kl 08.00 på lördagen. Anmälan, genomgång av regler och tilldelning av pass osv innan vi kicka igång jakten vid 09.00. Första såten var väldigt händelserik vid min del av såten. Jag stod vid en jätteliten udde på en åker och ca 200m på varsin sida stod det en passgranne. Hundförare skulle gå bakom och framför oss på en varsin skogsdunge, så man var helt hel spänd på att det skulle komma djur från alla håll, och det gjorde det också. Tre hundar fick ståndskall på en grupp vildsvin på ungefär 15 st framför oss, och hundförarna lyckades fälla 3 av dem i gruppen. Vet inte exat hur stor den skogsdungen va framför mig där hundförarna fällde vildsvinen, men kanske 100 hektar. Och det jag vill komma fram till är att jag aldrig har fått på mig eller sett så många djur på pass som jag fick göra denna lördagsmorgonen. Resultatet var totalt 10 rådjur och två rävar som gick i pass på mig i första såten. Men det var bara att tacka och bocka, och hoppas på att den resterande gruppen av vildsvin skulle komma ut i pass. Andra såten var inte lika händelserik för just min del men det sågs kronhjort, älg, rådjur och räv från alla håll. Själv fick jag bara syn på ett rådjur i andra såten men nöjd är man för det. Totalt fälldes 4 vildsvin under lördagen. 

Söndagen var vi 40-50 jägare som skulle sätta igång den andra drevjakts dagen. Jag fick stöta på en av dem tre ”medlemmarna” i Älgflugans Jakt & Hund som mina vänner bedriver på Instagram, som skulle agera hundförare. Tillsammans hade han med sig Rappabackensjakt som även han skulle agera hundförare. Så förväntningarna var stora att få upp vildsvinen på benen om det fanns några inne i marken, då båda hundförarna har enligt mig grymma hundar. Första såten bjöd på stålande sol och ett pass där jag fick skjuta åt alla håll. I pass fick jag på mig 2 harar, 1 räv, 3 älgar och 2 rådjur. 2 av älgarna hade legat i backen om man hade fått skjutit älg denna jaktdag, men det var bara att tacka och bocka istället och njuta av denna fina upplevelse att få så mycket djur i pass även denna dag.

Min passgranne fick 4 andra älgar på sig och chocken av att det var så mycket älg på dessa mindre marker var stor. Tror det var totalt 9-11 älgar på benen första såten, massvis med rådjur och annat vilt. Dem enda vildsvinen vi såg var en sugga med 10 kultingar och sedan två andra vildsvin som upptäcktes i slutet av första såten, som en av många hundförares hundar inte orka gå på efter många mil i skogen. 

Sista såten bjöd på strålande sol men inget vilt, och vi tacka och bocka för denna underbara helg. Nu på lördag är det dags igen att jaga på familjevännernas jaktmarker och hoppas på att vildsvinen är inne i såtarna. 

Här på videon har vi 1 av dem 2 älgarna som Viggo i Älgflugans gråwachtel kom med i pass till mig. Den tredje älgen var det en liten lurvig ung karelare som mota ut en älgko till mig. 

Jag vill passa på att tacka om det är nån jägare eller hundförare som läser detta och var med förra helgen, för den roliga drevjakten. Man är väldigt tacksam att ha så härliga och snälla jaktkamrater som bjuder med en på sånna här jakter. Nu laddar vi om och hoppas att den sista drevjakts helgen för säsongen kommer bli ännu mer lyckad än förra, så hörs vi snart igen. 

Skitjakt på er!!