Sommaren 2020 – Jaktblogg

Nu är det slut på semestern och pausen från jaktbloggen är nu över. Det är dags för en ny jaktsäsong som vi hoppas ger oss dem bästa förutsättningar inom allt kring jakt. Under sommaren/semestern har jag varit borta och rest mycket, men har hunnit med att göra lite viltvård då och då när jag varit hemma. Sen det nya jaktåret började så har jag sammanlagt jagat 3 gånger. Jag har varit ute med lillebrorsan på hans marker som sällskap när hans uppdrag har varit att skydda deras åkrar från vildsvinen.

adrian ute på en havre åker

Senaste jakten var rävjakten som var på våra hemmamarker. Jag gick ut för att se om det fanns nån räv vid klockan 19.45 (solen gick ner 20.45) på några åkrar som jag vet att minst 7 rävar synts till. Men nått som är viktigt att tillägga är att brorsan redan har fällt 4 av dem haha.. Gräset på åkrarna höger och vänster om mig var högt och omöjligt att skjuta en räv på, så jag gick längst traktor vägen i mitten av åkrarna mot åkern längst bort som var slagen. När jag hade 70 meter kvar till den slagna åkern så stannar jag och spejar av området med handkikaren, ifall det var nån räv i rörelse på åkrarna runt omkring mig. Jag hade med mig harskrik, muspip och fågelskrik lockpipor ifall att jag skulle få syn på någon räv långt bort från mig. Jag får syn på en räv 100 meter höger om mig på en av åkrarna som har högt gräs. Man ser bara en liten bit av huvudet i det höga gräset, och den är helt fokuserad på att hitta sork. Jag hade valt att lämna mitt trebenta stöd i bilen och hade bara bipod stödet på bössan. Så jag satt mig ner på vägen och gjorde mig redo. Min plan var att vänta tills räven gick ut på traktorvägen, så jag fick en fin och ren skottchans på räven. Jag vänta i ca 10 minuter och jag såg lite då och då i handkikaren hur det rörde sig i gräset och att den hade cirka 50 meter kvar till vägen. Och sen var han bara borta.. Så jag la undan bössan framför mig och satt mig upp på knä för att få bättre syn på vart han kan ha tagit vägen. Jag kolla runt och när jag kikar på traktor vägen med handkikaren så står den där 70 meter ifrån bredsida och tittar på mig. Jag står så stilla som jag bara kan men den har redan sett mig och springer fort därifrån. Min plan gick i lås, att han förmodligen skulle komma ut på traktorvägen men jag hade inte tålamodet och vänta haha.. Lite surt var det men jakt är jakt och jag fick en fin och komisk upplevelse. Resterande av kvällen fick jag syn på en liten bock och en get, samt 3 harar och lite utskällningar av rådjur på andra delar av marken när jag pyrscha vidare.

Under sommaren har jag som sagt varit runt lite överallt i Sverige hos kompisar, deras sommarstugor, min familjs stuga, flickvännens pappa stuga osv. Under resans gång har jag plockat upp lite nya viltrecept som jag ska lägga upp här på jaktlivet.se inom en snar framtid. Så håll utkik!

två renar vi ett hus
älghamburgare framför grillen

Snart är det dags för min första september jakt på älg. En av mina bästa vänner gav mig detta i 25 årspresent. Han och hans familj har mark och är med i jaktlag uppe i Kukkola på cirka 100 jägare. Jag har redan fått veta vilken grupp jag är med i där uppe då man är drevkarl halva dagen och sitter på pass den andra halvan. Verkar ha hamnat i en trevlig och skön grupp med humor. En veckas älgjakt blir det där uppe och jag är så sjukt taggad!

På hemmamarkerna har jag börjat inventera och röja passen jag har fått för kommande oktoberjakt på älg. 3 av 7 pass är klara och dem andra väntar jag lite med då jag behöver bärhjälp samt massvis med kvist och gräs röjning. Vindskydd till jaktlaget har vi börjat bygga, och äntligen slipper man snart regn, snö och blåsovädret som kan förekomma under lunchpauserna på älgjakten. Uppskjutningen till älgjakten är klar. Familjen plus våra vänner som jag nämnde tidigare som jagar i kukkola, hyrde jaktbanan för oss själva med skjutledare. Jag sköt godkänt med stöd direkt på 3 serier och sedan var det bara att skjuta och träna utan stöd. En rolig och trevlig dag som vi hoppas på att göra som tradition då stressen med kölappar och väntan osv är helt borta.

uppskjutning inför älgjakten
bygge av vindskydd. Traktor och nylagt grus

Bockjakt den 16 augusti blev det inget för mig trots det är min favorit jaktdag efter första älgjaktsmorgonen. Detta pga att vi i jaktlaget har sagt att vi ska lugna oss med rådjursjakten då stammen har blivit väldigt klen sen några år tillbaka. Därför har rävjakten för mig och min bror blivit en jakt som vi lägger ner väldigt mycket tid på, och som man har börjat älska bara mer och mer. 

Hoppas det gick bra för er läsare som har jagat det som får jagas just nu under jaktsäsongen, och skitjakt på er så hörs vi!