Snart 16 augusti!

Äntligen snart 16 augusti igen! Det heliga datumet för majoriteten av Sveriges jägare. Man har varit ute kvällar innan för att inventerat bockarna på sina marker och valt ut den man anser som skjutbar. Spänningen är på topp och förväntningarna är stora när man ger sig ut den 16 för att komma åt bocken man spanat in.

För min del har det varit fullt upp under juli månad, så jag har tyvärr inte hunnit varit ute och inventera bockarna. Men nästa vecka ska jag ut till stugan och jaktmarkerna för att skjuta räv, inventera bock och bygga älgpass. Ska även bli kul att fixa lite i det nya slakteriet som jag hoppas blir klart innan älgjakten. Det kommer nog ett blogginlägg om det så håll utkik på sidan!

Nu den 16 ska jag för första gången försöka få tag på en skogsbock.Jag ska enbart fokusera på skogsbockarna i år, det ska bli riktigt kul! Så nästa vecka blir det att smyga ut på olika hyggen på marken och locka för att se om det finns någon bock. Ett hygge är lite hetare än de andra för min moster såg en älder 6 taggar där i våras, så vi hoppas att han är kvar! Tyvärr har vi väldigt mycket räv på våra marker och även haft lo. Vilket märks på rådjursstammen, den har verkligen blivit mindre de senaste åren. Men den har återhämtat sig lite på vissa delar av marken. Om det skulle vara så att jag ser för lite rådjur när jag inventerar blir det fokus på att skjuta räv och gris den 16 istället för en bock.

Det tråkiga är att vissa i jaktlaget jag och brorsan jagar i inte tar hänsyn till vår svaga rådjursstam utan skjuter vad som helst och bryr sig inte om att jaga räv. Medans jag och brorsan inventerar noga innan jakten och kollar att stammen klarar av att vi skjuter ett rådjur. Om vi anser att man kan skjuta en bock väljer vi noga ut en som vi anser är rätt att skjuta för att gynna stammen. Vi siktar alltid på att skjuta de svagare individerna och returare. Sedan försöker vi jaga och skjuta så mycket räv vi bara kan och om en av oss skjutit en bock skjuteter vi inte mer.

Det är väldigt svårt för oss att skjuta räv då vi ej kan hålla igång en rävåtel så enkelt och sätta ut fällor då vi bor 6 mil från jaktmarkerna. Även har vi ingen hund som jagar räv i jaktlaget och vi känner ingen som har en. Om du har en hund som jagar räv och bor i närheten eller i Uppland hör gärna av dig så kan du få komma och jaga på våra marker med oss! Så de jaktformerna vi jagar räven på är vakjakt, smygjakt, lockjakt och det är en utmaning. Dock en utmaning jag tycker mycket om, jag gillar faktist rävjakten mer och mer för varje säsong. Det är en speciell känsla när man lyckas överlista räven. Jag har lovat mig själv att denna jaktsäsong ska jag lägga mer tid på att skjuta räv och speciellt bli bättre på lockjakt på räv har enbart skjutit en på lock hittills. För jag vill verkligen att våran rådjursstam ska bli som den va förr!

Men nu en rolig nyhet är att vi fick bild på en get med två kid idag på våran kamera vid åteln. Alltid kul och se att kiden överlevt än så länge. Det är inte ofta hos oss att en get har två kid på grund av all räv. Nu blir man mer motiverad till att hjälpa rådjuren när man ser resultat! Jag hör av mig hur det går med inventeringen och rävjakten nästa vecka.

En get med sinna två kid

Skit jakt!