Slug som en räv

Har varit lite frånvarande från bloggen, men nu tänkte jag att det var dags att börja skriva ner sina jaktminnen här efter att ha jagat 2 gånger under de, senaste 2 veckorna. Den 7 augusti testade jag att locka lite räv, hade inte möjligheten att jaga dem tidigare dagarna för att jag var mitt inne i ett flyttkaos.. Jag började på ett pass där jag har sett en räv strosa omkring ett flertal gånger men han eller någon annan räv var inte sugna att komma på locken. Pass nr 2 var nån kilometer bort från första lockpasset. Där visste jag att det fanns två gryt i två olika åkers kanter. Men bönderna hade inte varit så sugna på att slå ner gräset på vissa åkrar så jag fick istället sitta och kolla på flygfältet som finns där mellan alla åkrar. Fick syn på 3 olika rågeter och tänkte som många jägare tänker ”finns det get så finns det bock”, och speciellt den här årstiden med brunsten. Så istället för att sitta och vänta in nån räv så tänkte jag att man kunde inventera lite råbock till bockjakts premiären istället. Jag började strosa runt lite sakta för att inte skrämma bort rågeterna, då jag plötsligt ser en bock på en annan åker som tydligen var ny tröskat. jag smög mig sakta mot bocken som hade ögonen på nått helt annat. Jag stannade upp och kolla i kikare om det var mig han hade upptäckt, men det var nått annat på åkern som intresserade bocken. När jag kommer fram till dikten som är jättedjup, men hade som tur var inget vatten i sig så ser jag att bocken är borta och tänkte att han hade upptäckt mig. Jag tar mig sakta upp mig från diket och precis när jag har kommit upp till åkerkanten så är det två ungrävar som leker med varandra 50 meter ifrån mig. Snabbt upp med bössan för att kunna få ett läge på nån av dem, men dem upptäcker mig snabbt och springer in i skogen.

Melvin kamouflerad och redo för att locka räv

Helt plötsligt lockar förmodligen räv mamman på ungrävarna, och försöker kalla på dem. Jag ser mamman 250meter ish ifrån mig på kanten av åkern där jag vet att ett av dem två rävgrytorna finns på just denna mark. plötsligt ser jag ett huvud sticka upp då jag försöker locka med muspip på dem andra som sprang iväg. Då är det helt plötsligt en tredje ungräv som står på samma kant av åkern som mig 90 meter ifrån. Lugnt men med mycket adrenalin i kroppen försöker jag få iordning på mitt trebenta stöd, men det går inte så värst bra men ungräven står kvar och kollar på mig. Jag har bara framsidan av räven i kikarsiktet och väntar ett litet tag om han ska vända sig till bredsida mot mig. Men det gör han inte och det är ingen stor träffyta på en liten ungräv framifrån, men jag testar ända att försöka skjuta i stickhålet på den. Avlossar mitt skott som går höger om räven och ser hur det skvätter upp jord. Ungräven springer längst åkerkanten och stannar upp och vänder sig om och tittar på mig, jag kan inte skjuta ett skott till på den så vänta med att få in ett till läge men han springer vidare över på en annan åker med betydligt högre gräs på vissa ställen av åkern. Jag tänkte att det var kört men fick syn på en bock och get som har sått och kollat på jaktscenen och inte blivit skrämda av skottet. En liten 6 taggare var bocken som mina tankar gick direkt på att spara den till något annat jaktår.

Efter att ha spanat in bocken och geten tänkte smyga efter räven eftersom att han inte blev så skrämd av skottet. Jag gör ett nytt försök men dimman börjar komma in ordentligt nu mot slutet av kvällen. Efter att spanat på den andra åkern där ungräven sprang till och inte sett nått så tänkte jag ge upp, men då helt plötsligt står han där. Nu var det 80 meter ifrån mig men han stod exakt likadant som sist, adrenalinen var inte framme hos mig nånting nu på andra försöket så jag tog det lugnt och siktade på räven. Jag kände direkt när jag sköt av andra skottet att jag rykte av den lite till höger och mycket riktigt så skvätte det upp gräs och jord höger bakom räven och räven springer iväg igen och stannar ännu en gång och kollar på mig! Jag går fram till skottplatsen för att säkerhetsställa skottplatsen och skottet. Språngspåren av räven syns då det är fuktigt ute och jag följer efter den i cirka 200 meter och ser sedan att riktningen var mot rävgrytet. Man blir ju tveksam på sitt skytte när sådant som det här sker, när man annars får beröm och bra resultat på skyttetester. Men det är bara bra för då är det bara att träna mer och se till att bli ännu bättre! Skytte är ju även något som är kul att öva på och som alla borde göra oftare. jaktprofilen Jaktpuls på youtube lägger upp roliga och bra övningar på kulskytte. https://www.youtube.com/user/Jaktpuls

Fejjning av en råbock

16 Augusti, bockjaktspremiären och även en av mina favorit premiärer under jaktsäsongen. Gick upp klockan 03.10 och var på jaktmarken jag hade tänkt att starta bockjakten på klockan 04.05. Satt kvar i bilen till 04.20 pga att det var så mörk denna premiärdag. Jag fick sedan syn på 3 olika rådjur, en get och ett rådjur jag inte hann se var det var, sedan kom den lilla 6 taggaren som jag såg under rävjakten. Ingen räv syntes till heller vid rävgrytet men det var nog pga att lillebrorsan hade skjutit en av dem där 4 rävarna jag såg under min rävjakt bara nån dag efter att jag varit där och kanske inte var så sugna att ge mig en andra chans haha.. Såg sedan en pinntjur och en älgko men ingen gris, räv eller en skaplig bock att skjuta. Så det blev att åka hem efter nån timmes jakt. Nytt försök snart igen då lillebrorsan inte kom åt sin skogsbock han hade spanat in på, så fickhan syn på en stor och fin bock som vi inte har sett alls under sommaren på en av många åkrar framför våran stuga.

Det blir till att ta nya tag och försöka sig på den bocken och kanske till och me få med det på film. Hoppas det gick bättre för er andra under bockjakten och premiärhelgen! Skitjakt på er så hörs vi snart igen. SKITJAKT!