Sista rycket

Det har inte blivit mycket rävjakt för min del, det beror på tid och som för det flesta vädret. Man har haft dåligt samvete då vi har alldeles för mycket räv. Men de två sista helgerna innan rävsäsongen tog slut för oss här i Uppland han jag ut för att smygjaga / locka. Det resulterade i två helger där nya jakt minnen skapades.

Första helgen 6-7/3

På fredagen begav jag mig ut till jaktmarkerna för att försöka skjuta någon räv och fixa åteln. Jag hämtade lill kusinen på vägen som håller på och ta jägarexamen vilket är otroligt kul. Det är alltid roligt att ta med honom ut och lära honom allt man kan. Jag kommer ihåg när man själv var liten och följde med morfar, man lärde sig alltid något nytt.

Först åkte vi till åteln och fyllde på spridaren med majs, tjärade trädet och satte nya batterier i kameran. Vi planerar att försöka skjuta något vildsvin snart då vi sköt senast i somras och de har verkligen blivit fler och bökat sönder åkrarna runt om åteln.

När vi var klara med åteln begav vi oss ut för att försöka skjuta en räv. Hela hösten har vi sett räv utanför vår jaktstuga som ligger så man ser ut över några åkrar. Jag har inte skjutit någon på det området i år, så det var ett givet område att försöka sig på. När vi gick ut mot passet såg vi en räv på en annan åker 400m bort, vilket ändrade vår plan. Vi försökte smyga oss på den när vi väl kom fram och var cirka 250 m från var vi såg den var den borta. Jag tänkte att det kanske var i närheten och på grund av hård snö vågade jag inte smyga mig närmare för att kunna se om den hade flyttat sig på åkern. Så jag testade att locka. Erik som kusinen heter höll koll bakom oss ifall det skulle komma någon annan räv. Det gjorde det efter 5 min lockande hör jag Erik viska på mig och jag vänder mig sakta om. Då kommer två rävar smygandes snett bakom oss på 250 m håll. Tyvärr ser ena oss och springer iväg och den andra följer sakta efter. Det var kul att få in två rävar samtidigt på lock, jag har enbart fått in ungrävar i grupp förut. Det hände inte mer denna kväll vi åkte hem och ladda inför morgondagen.

Kl 05.00 ringde klockan och man undrade vad man höll på med, men när man kom på att det var dags för jakt var de enkelt att stiga upp. Vi ville ha en revansch på rävarna kvällen innan, så vi testade samma område. Melle var också med och skulle jaga ett annat område, men hade glömt skotten hemma i vapenskåpet så han fick sköta maten för dagen.

När vi kom ut gick vi ut och satte oss för att locka. Efter 20-25 min lockande gav vi upp och började röra oss mot bilen för att åka till ett annat område. På vägen till bilen upptäcker vi en räv på samma plats som kvällen innan. På grund av den vinden och den hårda snön var vi tvungna att ta en lång omväg för att kunna smyga på den utan att bli upptäckta. Efter en lång ansmygning kom jag in på 150m. Erik stod 100m bakom och filmade. Jag testade att göra några pip med muspipan och den blev intresserad direkt. Räven började röra sig mot mig och sätter sig på 120m. Jag känner att stödet är bra och skjuter, pang knall och fall räven ligger. Fyfan vilken skön känsla efter flera stolpe ut situationer lyckades jag äntligen. Det blev ännu roligare att Erik var med och fick uppleva en sån spännande ansmygning på räv.

Vi fortsatte jakten och åkte vidare och kollade andra områden på jaktmarken, men ingen räv såg vi. Nu var klockan runt 10.00 och Melle hade börjat förbereda för en tidig lunch. Yakuniku på älg stod på menyn, receptet hittar ni på viltrecept. Så vi åkte hem till jaktstugan för att vila lite och göra honom sällskap. När jag och Erik satt ute i det fina vädret vid den öppna elden där lunchen skulle lagas ser vi en räv 400m bort ute på åkrarna framför stugan som jagar sork. Jag skyndar mig och tar bössan och skjutstödet för att göra ett försök på den. Det var ingen lätt ansmygning, väldigt öppen terräng och hård snö. Men jag lyckades överlista mickel efter en lång ansmygning kom jag in på ett rimligt håll för att ta skott och allt gick bra knall och fall effekt. För första gången i mitt liv har jag skjutit min första dubble om man kan kalla det de. En otroligt fin hane var det jag lyckades överlista. Det är altid speciellt att överlista ett så intelligent djur som en räv.

Glad och svettig i vårvärmen kom jag tillbaks med en räven till stugan. Melvin och Erik blev lika chockade som jag att jag lyckades. Det firades med en otroligt god lunch ute i solen.

Det blev ingen mer räv denna dag fast vi såg 4 stycken samtidigt på några åkrar vid byn, men vi hade inget kulfång för att kunna ta ett säkert skott.

Andra helgen 13-15/3

Med dåligt samvete trodde jag inte att jag skulle hinna jaga någon mer räv denna säsong, men med ändrade planer denna helg kunde jag ge mig ut. Denna gång hade jag med mig flickvännen vilket är kul att hon vill vara med och ta del av min livstil. Vi gick ut så fort vi kom till stugan på fredag eftermiddagen, men det hände inte så mycket vi såg ingen räv dock lite rådjur vilket alltid är kul då vi har dåligt med dom. Vi såg ingen bock, men getter mest getter med 2 kid måste betyda att rävjakterna har gett resultat.

Jag gick upp själv lördagsmorgonen men såg ingen räv, tror det var för fruset i marken för att dom skulle kunna jaga sork. Ingen kom heller på lock. Nya tag på kvällen.

Tjejen hängde med igen på kvällen, vi jagade på åkrarna vid byn där det alltid är minst 2 rävar ute samtidigt på kvällarna. Jag har inte skjutit någon räv där på några år nu. De är svåra att komma åt på grund av öppen terräng att smyga på. Om man inte smyger i det öppna får man istället inget kulfång. Men vi gjorde ett försök och det är verkligen inte den sista.

På väg ut ser vi två rävar ute på åkrarna där vi tänkt jaga. Förväntningarna höjs markant. Efter vi hade gått 100 m från bilen för att smyga oss på rävarna vi såg innan viskar tjejen bakom mig om att hon ser en annan räv från en hästhage 150 m bort påväg till våran åker. Vi gömmer oss bakom en liten ö mitt på åkern. och börjar locka med muspipan för att få den närmare. Nu är avståndet cirka 120m. Räven reagerar inte mer på locket förutom att den sitter och kollar mot oss. Jag har bra stöd men kan inte skjuta på grund av att räven har hästhagen bakom sig, så jag väntar på att den ska börja röra sig. Efter nån minut som känns som en evighet i stunden börjar den röra sig in i kulfång. Jag trycket på muspipan så den stannar upp och trycker av på bogen den lägger sig direkt.

Allt gick bra, men det fanns ingen tid att gå fram till den vi hade två andra rävar ute som jagade sork. Det var en lång och svår ansmygning, men på grund av att rävarna var så fokuserade i att jaga sork och mycket hukande och krypandes lyckades jag komma in på 150 m. Jag satte mig ned gjorde ordning treben stödet och började locka. Båda rävarna reagerade, men den ena blev extra intresserad efter några sekunder började den springa rakt mot mig. Jag satt så öppet och hade solen lysande rakt mot mig att jag blev rädd att den skulle upptäcka mig. På 100-120 m stannade den upp rakt framifrån då tog jag tillfället och tryckte av. Pang räven for omkull och sparkade med benen, jag misstänkte att skottet inte tog där jag ville, så jag håll siktet på den ifall den skulle springa upp igen. Jag hade rätt efter en halv minut, rusar räven upp och springer från mig jag i en snabb instinktiv rörelse för siktet framför den och trycker av pang räven ligger.

En lyckad rävjakt

Vilka helger det blev, jag hade lite dåligt samvete att jag inte skjutit, så mycket räv denna säsongen som planerat. Men nu känns det mycket bättre. Jag hade ett mål på minst 6 rävar, jag vet att det inte är ett så stort mål, men för mig är det en början. Målet klarade jag det blev exakt 6 rävar och till nästa säsong ska målet höjas till minst 10 rävar. Rävjakt blir roligare och roligare för varje år, måste vara att jag blivit duktigare eftersom jag även lyckas bättre för varje år som går. Det är också extra kul att skjuta räv när man ser resultat på rådjursstammen. Det var faktiskt länge sen jag såg så mycket rådjur på våra marker som denna helg. För min del blir rådjuren fredade i år ska låta Erik få skjuta sitt första på uppsiktsjakt (han fyller snart 15) om vi hittar någon lämplig bock. Annars får han nöja sig med ett vildsvin.

Hoppas rävjakten gått bra för er också och hoppas ni gillar det vi skriver på bloggen! Hör gärna av er på vår Instagram jaktlivet.se eller kontakta oss sida om ni har lite feedback eller idéer att skriva om?

Skitjakt på er!