Säsongens första drevjakt

Ni som följer oss på Instagram har jag gått med i jaktklubben på SLU där jag studerar och i lördags hade vi årets första drevjakt. Det var även första jakten för mig i ultuna jaktklubb. Vi hade en otroligt fin jaktdag med mycket sol. Extra roligt var att jag hade min kompis Anton med mig som kameraman och han lyckades filma några fina sekvenser. En otroligt händelserik och lyckad drevjakt som satt sig i jaktminnet!

Det började med att vi samlades klockan 08 på våran samlingsplats vid jaktmarken. Där vi blev väl bemötta av jaktledare och styrelse, där det delades ut pm och karta på marken. Lovligt vilt var vildsvin jägarmässigt, rådjur fina bockar, kid och en get samt räv. Sedan lottades pass till första såten.

Såt 1:

Första såten fick jag pass nummer 1, ett markpass på en höjd i en gles skogen. Det kändes som ett riktigt rådjurspass. Det kom inga rådjur för mig, men efter enbart 5 minuter var det första viltet fälld en fin bock av en av pass skyttarna. Hornen såg ut att vara på gränsen till medalj vilket var extra kul. Efter det fick en hind tag på en grupp vildsvin på 10 djur som tyvärr sprang ut ur såten.

Såt 2

Efter en liten återsamling var det dags för såt 2 vilket kommer bli en riktigt händelserik såt. Jag fick pass 15 ett fint pass i en hage. Efter 3 minuter på passet känner jag hur Anton knackar mig på axeln och säger att det kommer ett rådjur. Mycket riktigt kommer det en get smygandes 30 meter från oss på vår vänstra sida påväg in i såten. Förmodligen stött av vår passgranne. Jag vågade inte skjuta då jag misstänkte att det kunde vara kid efter och mycket riktigt 60 m bakom kom kidet. Hade jag inget optimalt kulfång för att avlossa ett säkert skott så kidet fick också gå.

Nu är hundarna släppta och jakten har börjat. Det tog inte lång tid innan en passkytt sköt en bock och sedan fälldes ett vildsvin. Många vilt observerades och ännu ett vildsvin blev skjutet. Det hände inte så mycket för mig och Anton förutom att vi fick lyssna på alla skott och action i radion. Tillslut får jag en knackning på axeln igen och Anton säger ”det kommer en räv”. Då kom det en räv på vår vänster sida smygandes också påväg in i såten. Tillslut kom den ut på en lucka på 30 m och jag lyckas få stop på den och skjuter. Räven tecknar inte och jag känner att det är en bom och det var det. Efter två duktiga eftersök av två duktiga hundförare kunde vi konstatera att det var en bom. Men men det är tråkigt när det händer, men det händer alla.

Vildsvin fångade på kameran
Jag tog beslutet att kulfånget inte var optimalt pga stenen bakom vildsvinet, men hade ni skjutit?

Jakten fortsätter och ännu ett vildsvin fälls. Nu var det min tur att få vildsvin i pass. Från en bergshäll kommer det en galt nerspringande till hagen rakt mot oss. På 70 meter snuddar han vår vind och vänder in mot såten, jag får stop på honom och har han i kikarn. Men han stannar precis framför en sten, vilket gör att jag inte vågar ta skott. För att rikoschett risken är hög om man skjuter mot en sten och jag visste att hundförarna var i närheten, men inte vart. Det var iallafall en spännande situation!

En till spännande situation dök upp då hundföraren gick förbi vårt pass tecknar hans hund att det är något i buskarna 25 m från passet. Mycket riktigt det stod två vildsvin i buskarna och tryckte. Han gick in med hunden för att få dom på benen, medans jag stod bered ifall någon skulle smita ut. Han lyckades skjuta ena grisen och den andra sprang in i såten. Jag undrar hur länge de varit i busken och lyssnat på mig och Anton.

Sedan var det inte så mycket mer som hände för oss denna såten, men när såten var klar hade vi skjutit 4 vildsvin och 1 bock.

Glada jägare efter andra såten

Såt 3

Efter en väldigt god lunch som klubben bjöd på var det dags för sista såten. Jag fick ett pass på en fin rasp åker. Det dröjer inte länge innan det springer ut get och kid från såten på 100 meter. Tyvärr lyckades jag inte få stopp på dom vilket ledde till att ingen skottchans dök upp. Det var inte en lika händelserik såt som såt nummer 2. Det tog en liten stund sedan fälldes en till bock av en hundförare. Sedan när man minst anar det kom det en räv som var påväg in i såten. Jag försöker få stopp på räven medans som jag höjer förstoringen på kikaren. När han väl stannar bråkar jag med säkringen och räven hinner springa vidare in i såten. Men han springer till en annan pass skytt som lyckas fälla honom. Denna skytt hade även bommat en räv på såt nummer 2, så han var skapligt nöjd haha.

Passet på sista såten

Jakten avslutades med att alla samlades vid slakteriet och skyttarna började ta hand om sitt vilt. Resultatet blev 4 vildsvin 3 bockar och 1 räv, en av de bästa drevjakterna jag varit på. Jag har inte upplevt så många då vi enbart jagar älg med hund på hemmamarkerna, men det ska ändras på i framtiden. Då jag och brorsan spanar

Skitjakt!