Jakt i mellandagarna

För min del blev det lite jakt under mellandagarna vilket resulterade till två lyckade jakter. Efter att ha fått en ny handkikare i julklapp steg jaktsuget så otroligt mycket att jag var tvungen att gå ut och locka räv på juldagen. Lockjakt på räv är en jaktform jag gillar mer och mer för varje jaktsäsong som går. När jag började locka räv tyckte jag att det var otroligt svårt och hopplöst. Det kom aldrig någon räv, men nu har man läst in sig mycket mer inom ämnet och lärt sig vart rävarna håller till på marken. Då ser man direkt att resultaten kommer därefter.

Jag sov hos mormor och morfar julaftons natten för att ha nära till jaktmarkerna på juldags morgonen. 06.30 ringde väckarklockan och jag steg upp för att göra mig redo och åka till jaktmarkerna. Det var även premiär för mitt bipodstöd som man sätter på bössan. Jag började locka på ett område där jag sätt mycket räv under sommaren och även sköt en ungräv i augusti. Jag satte mig vid en vall vid åkerkanten så jag hade bra med skydd bakom mig. Ungefär i 10 minuter väntade jag innan jag började locka ifall jag hade gjort för mycket ljud när jag smög ut. Precis när jag tänkte börja blåsa i harskirk pipan ser jag hur någon ting rör sig 250 bort på andra sidan åkern. Jag tar upp min handkikare och ser att det är en räv som jagar sork. Då bestämmer jag mig för använda muspipan istället och försöka locka in den. Jag gör några pip och räven blir intresserad direkt och börjar röra sig rakt mot mig i full fart. Pulsen höjs till max och jag försöker lugna ner mig samtidigt som jag väntar tills den kommer in på ett rimligt avstånd, så jag kan skjuta. Jag väntar och väntar räven stannar upp jag har bra stöd och jag vågar inte vänta längre ifall den skulle gå in i min vind, så jag beslutar att ta skott. Pang! räven slog ihop direkt och ett till jaktminne har skapats. Jag sitter kvar i 5 minuter till och fortsätter locka ifall det finns någon annan räv i närheten och för att andra rävar inte ska förknippa lockljudet med fara.

En fin hanräv

När jag gick fram ser jag en stor och fin hanräv ligga där. Skottet hade tagit perfekt i halsen. Men detta var bra första lockpasset och klockan var inte så mycket så det var bra att skynda sig vidare mot nästa pass.

Den här åkern kan man se från våran jaktstuga och vi ser räv här nästan varje gång vi är där. Förhoppningarna var stor, men tyvärr var vinden inte den bästa, men jag chansade ändå. Efter 5 minuter lockande med harskrik ser jag en räv 250 m bort som tittar på mig jag tar upp handkikaren och märker att den har upptäkt mig. Den stod ungefär dit min vind låg så den måste har fått vind på mig. Där fick jag lära mig en läxa att jag borde ha förflyttat mig lite så vinden hade varit bättre. Man måste vara otroligt noga när man jagar räv.

Tredje och sista passet är också ett område där man nästan alltid ser räv och när kom dit så var det redan en räv ute och jagade sork. Jag smög dit genom en liten kraftledning för att komma ut på åkern räven var på. Men tyvärr klarade den sig den här gången då jag hade byn som kulfång och kunde därför inte ta något skott.

I väntan på räven

På fredagen den 27 var det dags för lite älgjakt med jaktlaget. Vi hade 2 stora och en kalv kvar att skjuta och älg har vi haft de senaste jakterna fast de har sprungit ut där vi inte har suttit.

Vi samlades klockan 08.00 på våran samlingsplats i vanlig ordnings. Vi bestämde vilket område vi skulle jaga på och vilket pass man skulle sitta på. Jag satt på det passet jag byggde i somras som ligger vid en skogsväg. Där sköts det älg förra året så förhoppningarna var stora. Det började med att hundförarens ena hund som vi inte skulle jaga med smet från bilen när han skulle ta ut den andra hunden, under samlingen. Medans han försökte få tag på hunden åkte vi andra ut på pass. Han fick inte tag på den, den smet in på en annan såt bredvid där vi jagade. Denna hunden blev sparkad av älg som unghund och har därför inte våga skälla på älg efter det. Men hon visade framfötterna och tog förvånansvärt upp älg i den såten. Det blev full gångstånd i upptaget. Sedan rörde det sig i gångstånd samt lite ståndskall. Hon hade ingen pejl på sig så det var svårt att lokalisera vart hon befann sig, det gällde att lyssna noga. Jag satt ungefär 800 m från upptaget och det satt passkyttar betydligt närmare, så förhoppningarna var inte så stora. I början lät det som att hunden var påväg norr ut dr vi ej hade några passkyttar, men efter cirka 40 minuter hörde jag hur det vänder söder ut och att hunden har kommit in i våran såt och passerat passkyttarna. JAg var nästa skytt som älg och hund kunde passera så jag förbereder mig.

Skallen ekar i skogen och jag hör hur sakta gångstånd kommer närmare och närmare. På passet har jag en ungskog framför mig och en äldre skog bakom mig. Jag hör hur hunden kommer ut på andra sidan fallet rakt framför mig cirka 150 m bort. Nu höjs pulsen i max de kommer närmare och närmar. Jag står förbered på att älgen ska komma ut på vägen bara 10 m från mitt pass. Nu är de riktigt nära jag hör hunden och ser hur grenar rör sig cirka 50 m bort inne i ungskogen, men älgen verkade kasta och rör sig i ungskogen parallellt med vägen. Då sätter jag mig ner i tornet och gör mig beredd ifall älgen ska passera vägen längre fram. Mycket riktigt en fin ko kommer sakta ut med hunden skällandes bakom sig. Fast den rör sig från mig med rumpan mot mig så jag kan inte ta ett säkert skott. Jag testar med att vissla men den reagerar inte då gör jag ett kontaktläte och den stannar 120 m bort vrider kroppen mot mig. Jag kollar att hunden står så jag kan ta ett säkert skott. Siktar bakom bogen skjuter PANG! ingen reakrion från älgen den står fortfarande kvar och tittar på mig. Förvånat och lite stressat laddar jag snabbt om och skjuter igen PANG! den står fortfarande och tittar på mig. Va är det för fel tänker jag har kikarsiktet fått en smäll?, testar en tredje gång fast lite lugnare PANG! älgen vrid sig lugnt och springer sedan vidare in i skogen med hunden bakom sig.

I detta läge mår man inte så bra, tankarna far runt i huvudet, har jag bommat och isåfall hur jag hade bra stöd och allt kändes bra? Har jag skadeskjutet den? Jag kanske var för stressad i skottet och gjorde en ryckning?

Jag blev lite lugnare när man hör att hunden skäller på samma plats cirka 220 m från mig. Men man kan fortfarande inte känna sig helt säker på att det gick bra. Speciellt när älgen bara stod och titta på mig som att inget hade hänt.

Hundföraren var påväg till mig för att kolla på skottplatsen innan vi tog dit någon annan hund. När vi kom till skottplatsen ser vi blod direkt och hur det ökar ju längre man följer spåret. Samt hör vi hunden skälla cirka 100 m bort. En lättnad sprider sig i hela kroppen när vi sedan ser hur älg kon ligger där död. Ett av skotten satt perfekt bakom bogen och hade träffa lungan, lite förvånad blev jag över att jag bommat de andra två skotten. Men samtidigt vilken lättnad och vilken glädje att allt hade gått bra och älgen låg där! Jag var tvungen att ringa morfar som inte kunde vara med och berätta vad som hänt.

Adde med sin älg
Adde tar ur älgen

Jag grubblar fortfarande idag över hur jag bommade två skott när den stod stilla. Jag kanske var lite för stressad i de två andra skotten? Dock kändes det som i stunden när jag sköt att jag bomma de två första och träffa det sista, men men det kommer man aldrig få veta. Det blev iallafall mindre köttförstöring med bara en träffa haha. Jag är fortfarande otroligt glad över att ha fått turen med mig och fått skjuta ännu en älg. Min tredje på 4 år, det är en bra statistik på våra marker där det inte finns så jätte mycket älg. Det är även alltid en speciell känsla att få fälla en älg. Kan bero på att älgjakten har alltid varit lite helig hos våran familj.

Fraktar älgen ur skogen

Nu laddar jag för nyår imorgon och vill önska alla läsare ett gott nytt år och fortsatt skitjakt! Hoppas ni tycker om att följa våran blogg och läsa det vi skriver! Om ni har lite önskemål eller tips vad vi ska skriva om på sidan eller kanske göra en recension på till nästa år hör gärna av er till oss på våran Instagram Jaktlivet.se eller info@jaktlivet.se.

Skitjakt!