Ingen måndagsångest

På väg ut mot jaktmarkerna för pyrschjakt på räv

Söndagar som vissa människor inte gillar alls pga att måndagen snart är framme. Själv så åkte man ut till stugan i söndags för att göra lite nytta och koppla av lite från allt flytt kaos och jobb som man har den senaste veckan. Det började med att åka ut mot stugan vid 10 tiden från Uppsala där jag bor för att hjälpa lillebrorsan med lite passbygge. Passbygge som jag alltid har tyckt är så tråkigt har förvandlats till nått roligt. Efter att vi måttat osv för hur lillebrorsans pass skulle se ut så drog jag och min mor ut till ett av hennes pass som hon ska ha under älgjakten, för att röja och lämna plankor tills det är dags att börja bygga där med. Själv har man nått enstaka pass kvar att röja och bygga nytt, men det är inte så krångliga pass så mammas och lillebrorsans pass fick gå före för denna gång. Som många kanske fick känna på i helgen så var det väldigt varmt, så att hamra och bära plankor fram och tillbaka i skogen var ingen höjdare. Man ska inte klaga på vädret men då gjorde jag det haha.. 

Bygge av jakttorn som skall användas till älgjakten

Efter att ha underhållit sig med lite passbygge etc så blev det att åka till min moster som har rensat bort falläpplen. Så det blev några stora säckar med äpplen hem som blev perfekt till att lägga på åteln. På åteln blev det att pensla på lite mer tjära på tjärträdet, förnya batterierna på åtelkamerorna, lägga ut en majsbomb och lämna bilbatterit som hade varit på laddning så spridare och grönslingan skulle funka bättre. Då kanske många tänker ”Varför fixar ni åteln nu och jagar inte på åkrarna?” Jo vi har inga bönder på våra marker som odlar havre, ärtor osv på åkrarna hos oss så vi försöker få dem till åtlarna istället. Visst har dem plöjt upp nån enstaka åker men det var värre i fjol, och vi har haft en familj på 8-10 vildsvin på åteln dem senaste dagarna så det blev till att satsa på åteln denna gång. Efter att ha fixat åteln så börja klockan bli upp mot 4 tiden på dagen så det var snart dags att trycka i sig en tidig middag och göra sig i ordning på lockjakt på räv och sedan åteljakt. 

förbereder inför åteljakten senare under kvällen

Lillebrorsan hade lyckats locka in hela 4 rävar på samma gång för ca en vecka sen tror jag att det var på en åker nära byn. Vi försökte komma på ett bra ställe där man hade både kulfång från byn och ett bra gömsel så att rävarna inte skulle upptäcka oss direkt. Stället vi skulle sitta på hitta vi och drog dit vid 6-7 tiden. Jag börja locka och brorsan satt bakom med kameran redo. Efter ett tag så hörde jag nått prassel bakom oss och såg även nått skelett från nått djur 2 meter ifrån mig. Att tillägga var att lillebrorsan locka till sig dem där 4 ungrävarna från en ny tröskad åker mot byn där vi denna gång satt på. Efter att ha hört prasslet och sett skelett så ville jag ge mig efter 40 min. Jag stanna upp och sa till brorsan att jag ville kolla vad som finns bland dem stora granarna som var bakom oss på lockjakten. Såklart så var själva rävgrytet där.. Vi skratta och var positiva om att veta vart ett nytt rävgryt finns i alla fall. Så totalt finns det ungefär 4 rävgryt som i en fyrkant på en area som inte är så stor alls. 

Rävgrytet som vi upptäckte efter lockpasset

Vidare till åteln så var det dött men vi fick besök av vår kompis grävlingen som brukar vara framme när vi sitter där. Tidigare har det inte varit rätt tid att skjuta grävling men nu fick man ju det. Tyvärr så var det för högt gräs för att avlossa ett säkert skott så det blev till att åka hem och njuta av det man har fått gjort under dagen istället och avsluta denna fina varma sensommar med lite jakt. Nya tag nästa gång och hoppas det gick bra för er som var ute i helgen! Skit jakt på er!