Igår fick jag skjuta mitt första vildsvin

Vid 21.30 gav vi oss ut från stugan till åtelplatsen. Denna kväll agerade flickvännen agerade kameraman. Det började inte så bra, när vi hade parkerat bilen kom jag på att jag glömt nyckeln till kojan, så det var bara att vända och hämta den. Nu var vi tillbaks och redo för att smyga fram till åteln, då ringer min bror, Melle och säger att han fått bilder från åtelkameran på en gris som är på åteln. Det var tur att han ringde för annars hade jag inte märkt det och vi hade förmodligen inte smugit oss fram på samma sätt och då hade grisen märkt oss. I denna stund förstod vi att det skulle bli en spännande jakt!

Med hög puls började vi smyga fram så tyst vi bara kunde. Vi kom in på ca 80 m men jag kunde inte se om de var en galt eller sugga på grund av det höga gräset, så jag smög mig längre fram för att få bättre sikt. När jag kom in på 60 m hörde han mig och sprang därefter in lite lätt in i skogen. Eftersom han enbart hörde oss och varken såg eller kände någon vitring tänkte jag att vi kunde försöka att sätta oss i kojan och vänta någon timme och se om han kommer ut igen, så vi begav oss mot kojan i hopp om att han skulle komma tillbaka.

Jag öppnar dörren och luckan till kojan så tyst jag bara kan för att han inte ska höra oss i skogen. När vi suttit i ca 10 min tycker flickvännen att jag ska göra en liten uppdatering till kameran och precis när jag ska prata börjar det knaka i skogen. Min puls höjdes till max. Efter 1 min ser man hans huvud i det höga gräset runt åteln när han sakta smyger fram och slutligen ställer sig bredsida och man ser då tydligt att det är en galt. Jag avsäkrar vapnet och tar skott: kulan satt högt på bogen och galten ramlade ihop på plats. Efter skottet sparkade han väldigt och rörde på huvudet så för att vara säker på att han var död gick jag fram och tog ett avfågningskott. Nu var han still.

Där ligger han, mitt första vildsvin. En galt på 120-130 kg- vilken känsla! Och eftersom att vi nu hade en filmkamera med oss fick jag dessutom allting på film. Nu återstår att se hur mycket becquerel den har i sig eftersom att vi har så höga halter på dessa marker.

Skitjakt!