Hur har drevjakterna gått?

Jag har varit dålig på att uppdatera på bloggen, anledningen är att jag har haft mycket i skolan den senaste tiden. Det har varit drevjaktspremiär och älgjaktspremiär vilket har resulterat i många jakter – därför tänkte jag sammanfatta hur allt har gått.

Jag kan redan nu säga att jag inte har haft lyckan med mig: inget vilt har jag fällt än. Däremot har jag haft några spännande jakter! Älgjaktsveckan började händelserikt. Vi sköt en kalv på första såten på morgonen och på den andra såten hade grannlagets hund ståndskall på våran mark. Det var riktigt nära att älgarna kom till mitt pass men tyvärr valde de fel väg och fick vind av mig. På onsdagen jagade jag inte med ”hemmajaktlaget” utan då var det älgjaktspremiär för skolans jaktlag. Första såten sköt min passgranne en liten tjur. Jag fick se en kviga skymta bland slyt som sedan kom till min andra passgranne på 30 meter. Dock hade vi bara en vuxen att skjuta, så hon fick gå. Sedan hände det inte mycket för mig resten av dagen och inget mer blev skjutet. Sammanfattningsvis var det en dålig älgjaktsvecka; speciellt för hemmajaktlaget då vi inte skjutit något mer än kalven.

En av hundförarens jämthundar

I lördags var det jakt med jaktlaget på SLU och viltmiddag på kvällen på skolan. Tyvärr blev inget skjutet, men jag fick se en del djur. Första såten fick jag ett fint pass på en höjd vid en ungskog. Precis när jag laddat bössan kom det en pinnbock smygandes som förmodligen var stött av passgrannen. Tyvärr skjuter vi bara sex taggar så han fick växa till sig. Inget mer hände den såten förutom att det regnade otroligt mycket. Nästa såt fick jag ett pass på en gammal åker som var väldigt uppväxt av sly inne i skogen. Det dröjde inte länge tills hunden fick upp vildsvin som tyvärr lyckades smita ut ur såten förbi passkyttarna. Själv fick jag två fina rävar i pass inom 30 minuter men dessvärre blev jag upptäckt av den ena och den andra sprang för fort.

Efter det fick hunden oväntat upp tre älgar; en tjur, ko och en fjoling/kalv. På denna mark får vi enbart skjuta kalv. Kon och tjuren sprang norrut medans fjolingen/kalven sprang söderut in i såten. Jag fick den i pass på 15 meter- en väldigt spännande situation! Jag vågade dock inte avlossa skott då jag var så osäker om det var en stor kalv eller en liten fjoling. Fjolingarna kan ju vara väldigt små på grund av förra årets torra sommar. I efterhand är jag nöjd med mitt beslut, man ska aldrig avlossa ett skott om man är osäker.

I tisdags var det jakt igen. Då var familjen bjudna utav Billerudkorsnäs som bjuder alla sina kunder varje år på en älgjakt. Det var en trevlig dag ute i skogen, men tyvärr knappt någon älg. De körde med fyra hundförare på varje såt och fick endas upp en kviga under hela dagen. Alltså blev inget skjutet, men vad gör det? Det var ju som sagt en trevlig dag ute i skogen.

Här var en liten kort sammanfattning om vad som hänt hittills under denna säsong. Nu laddar vi till på söndag då det blir älgjakt med jaktlaget hemma!

Skitjakt!