Hem för lite drevjakt

I onsdags 9/11 lämnade jag London och åkte hem till Sverige för att äntligen få jaga lite igen.  Det var drevjakt på söndagen med jaktlaget i Harg. Sjukt vad man saknar jakten när den är så långt borta. Dagarna innan jakten passade jag på att umgås med familj och vänner, det var väldigt skönt att komma hem lite. 

Vi samlades 07.30 för genomgång av PM och vart vi ska jaga. Första såten är en riktig vildsvinsåt med mycket vass och tätningar. Nästan alltid 100% chans att ett vildsvin ligger efter den jakten. Jag fick ett pass på ett hygge vid en tät granskog. När jag kom på pass fick jag den där magkänslan att jag åtminstone kommer se ett djur. Det dröjde inte länge efter 10 min ungefär hör jag hur det prasslar ser jag 100 m bort hur det höga gräset på hygget börjar röra sig vid granskogen. Sedan sticker ett stort vildsvinshuvud fram, tyvärr fick den vind, kasta och vände in i såten igen. Innan ens hundarna va släppta hade pulsen fått gått upp lite. Snabbt efter hundarna släpptes blev det jakt på både vildsvin och rådjur. Vildsvinen var väldigt svåra att få i rörelse på grund av vassen, några passkyttar fick gris i pass men inget optimalt läge tyvärr. Jag hade mycket hundskall runt omkring mig vilket var väldigt spännande men inget ville komma ut i pass. Till slut när hundarna är en bit ifrån hör jag hur det börjar prassla i gräset, men jag kunde inte se vart då gräset var så högt. Till slut ser jag hur en råget upptäcker mig och springer in i granskogen. Jag fortsätter vara beredd ifall det är fler djur i sällskapet. Mycket riktigt efter 5 min hör jag hur det börjar prassla igen från samma ställe fast i en mycket långsammare takt. Det kommer närmare och jag ser ett rådjur i gräset på väg rakt mot mig. När den är inne på 40 m upptäcker den mig och stannar upp i gräset men med en lucka i stickhålet, jag tänker att detta är det enda läget jag kommer få så jag kramar av ett skott. Rådjuret blir på plats och jag har äntligen fått inviga nya bössan och skjuta första viltet denna drevjakt säsong. Jäkligt kul!

Kort därefter var vi tvungna att avbryta såten för att två hundar skadat sig rejält på grund av ett större vildsvin. Båda hundförare åkte in till veterinären och det blev operation för båda hundarna. Otroligt tråkigt!

Innan nästa såt samlades vi vid en vägkorsning för lite fika och summering. Med två färre hundförare körde vi nästa såt. Mindre djur i rörelse knappt några grisar var hemma vilket var väldigt ovanligt. Till slut kom det ut ko med kalv ut på en passkytt men långt håll. Så närmaste hundförare rörde sig dit för att få dom på benen. Ko och kalv kom till passkytten som sköt på kalven, de fortsatte på jaktledaren som satt bredvid. Han tyckte kalven såg väldigt frisk ut så han tog skott på den samt kon och hans första dubble på älg var ett faktum. Spännande situation med ett lyckat avslut. 

Vi avbröt såten lite tidigare för att hinna dra ut älgarna, ta reda på rådjuren som sköts i första såten och äta lunch. Efter en snabblunch och hårt arbete av de som drog älg gjorde vi oss redo för sista såt. Det var också en väldigt lugn såt en hundförare fick upp vildsvin men de var också svåra att få ut till passkyttarna. Jag fick ett rådjur i full fart på 10 m men kände att det var onödigt att chansa med ett skott så sent på dagen ifall det skulle gå dåligt, så den fick skutta vidare. Roliga var att den även kom förbi brorsan på 80 m men han höll på med annat så den upptäckte honom haha. 

Sista såtens pass

Sammanfattningsvis var det en fantastisk jaktdag med underbart väder trots ovanligt lite vilt i rörelse och två hundar som fick åka till akuten. Jäkligt underbart att få komma ut i naturen nu när man bor i en storstad där det aldrig är tyst. Ikväll bär det av till London igen, ser redan framemot nästa jakt 18 december. Kommer även vara hemma några veckor under julen så då blir det att hinna med så mycket jakt som möjligt. Vi hörs!

Skitjakt!