Helgens rävjakt

I helgen åkte jag ut till jaktmarkerna som ligger en bit utanför Uppsala för att jaga räv och fixa lite älgpass. Jag har tyvärr inte haft någon tid att jaga räv, men nu i helgen var det äntligen dags.

Fredagen började med att jag åkte ut till min mormor och morfar för att hälsa på. Jag och morfar snackade jakt som i vanlig ordning. Sedan när kvällen började närma sig begav jag mig ut till jaktmarkerna. Förväntningarna va stora då jag skulle jaga på en nyslagen åker där Melle hade sätt ungrävar när han var ute och jagade några kvällar innan. Tyvärr bommade han en utav ungrävarna två gånger. Räven hade upptäckt honom och han var väl lite stressad. Det är också inte så mycket träffyta på en liten ungräv speciellt när man skjuter dom framifrån som han gjorde.

Klockan började närma sig 20.00 när jag var framme på område jag skulle jaga på. Jag hade 300 meter att smyga för att komma till åkern Melle hade sätt rävarna. På vägen dit såg jag inget vilt, men när jag kom fram till åkern så var rävarna redan där. Det är en liten backe på åkern och bakom den såg jag hur två ungrävar lekte med varandra. Man så bara öron och svansar hoppa runt. Sedan helt plötsligt stod det en till vid åkerkanten och kolla åt mitt håll. Jag hade kanske 150 meter på den och kände att stödet inte var optimalt för att ta skott så jag avstod. Den lunkade sedan lugnt in i skogen på andra sidan. Nu tänkte jag att det är väl kört dom har nog upptäckt mig. Eftersom den stod och kolla på mig innan den gick in i skogen. Dock låg vinden rätt och jag tänkte att det är ju ungrävar dom är inte de smartaste, så jag testade att locka med muspip.

Jag hade hunnit locka i 3 minuter så ser jag hur två rävar skymtar bakom backen. Nu tänker jag att de ska komma, men det tog 15 minuter till och jag ser fortfarande hur de skymtar och springer fram och tillbaks in i skogen. Då tänker jag att de inte är ett dugg intresserade av mitt lockande. Jag börjar därför smyga mig fram för att kunna se dom bakom backen och kanske kunna ta skott. Precis när jag tagit ihop trebenstödet och hunnit smugit 10 meter kommer en ungräv på mitt lock. Jag i halvt panik försöker så lugnt som möjligt att ta ut trebenstödet så att jag inte blir upptäckt. Räven står kvar och tittar på mig på 100 meter och jag känner att stödet är bra och trycker av. Räven ramlar ihop på plats och allt gick bra skönt! Det blev dock ingen mer räv då dimman kom och gjorde att sikten var för dålig för att kunna fortsätta jaga.

Smyger ut på åkern

Det är en speciell känsla att lyckas överlista en räv, de är så otroligt smarta. Också är det skönt när man vet att man gör en viltvårdsåtgärd. Som jag nämnde i mitt senaste blogginlägg att vi har problem med räv på våra marker. Men vi kämpar på detta är inte den enda räven jag skjuter denna säsong. (Om du har en hund som jagar räv och vill hjälpa oss hör gärna av dig på våran Intsagram Jaktlivet.se)

Lördagen blev det ingen jakt vädret var för dåligt på kvällen för mycket regn. Under dagen blev det lite små fix på några pass. En behövde stabiliseras lite och den andra en ny stege. Sedan åkte jag ut och lockade bock för att inventera till den 16. Jag åkte till hygget jag pratade om i mitt förra blogginlägg där min moster hade sätt en fin 6 taggar i våras. Jag gick ut på fallet och satte mig på ett älgpass vi har på fallet och lockade. Det tog ca 5 minuter och en fin 6 taggare kom rusande rakt mot mig. Han stannade upp på 20 meter och sedan såg mig med en besviken blick och sprang in i skogen igen. Det blev lyckat nu har jag en bock jag ska försöka ta den 16 på lock!

Söndagen regnade det för mycket för att bygga pass. På kvällen lättade regnet och det blev ett uppehåll så jag och lillkusinen tog oss ut på ett nytt försök på samma plats där jag sköt. Tyvärr kom det inte ut någon räv, men jakt är jakt. Det blir ett nytt försök imorgon då jag och brorsan ska ut.

Skitjakt!