Glädje som omvandlades till sorg

Hej på er som läser denna jaktblogg! Jag har inte skrivit om min händelse under den senaste älgjakten pga att det hände nått som jag aldrig trodde skulle ske i den här åldern. Min bästavän gick bort samma dag som jag fick skjuta älgkalven den 3 November. Jag fick reda på det några timmar efter allt jobb i slakteriet. Denna sorg har jag inte fått varit med om i vuxenålder, och glädjen av att jakten hade gått så bra och jag hade fått skjutit min andra älg omvandlades till den största sorgen jag har varit med om i livet hittills. Må du nu vila i frid min kära vän, kommer alltid att sakna dig och älska dig! 

tänder gravljus och har en minnesstund för vår väns bortgång
gravljus tända till minne av vår kära väns bortgång

Älgjakten –

I vårt jaktlag har vi fått sett och skjutit mer älg några veckor efter älgjaktspremiären. Så fort det blir lite kyligare och framförallt när snön kommer så brukar vi ha fler älgar inne på våra jaktmarker. Hört och pratat med andra jägare som har det likadant på sina jaktmarker. 

Den 3 november var det alltså dags för älgjakt och vi var 6 passkyttar och en hundförare denna dag. Vi skjuter bara älg under älgjakterna på helgerna och inga vildsvin och annat vilt. 

Första såten stötte vi ut nån enstaka älg och fick inte se nån älg i passen, förutom räv och rådjur. Andra såten var det mer puls och adrenalin, vi hade kontakt med både älg och vildsvin. Älgarna sprang såklart där ingen satt och där vi inte har pass tyvärr. Hunden fick kontakt med nått som vi inte visste var det var från en början tills vi kunde konstatera att det var vildsvin. Jag är osäker men tror inte hundarna har jagat så mycket efter vildsvin förr så det var kul enligt mig. Hundarna var glödheta idag och unghunden som vi annars bara spårar med jagade lös för första gången på våra marker under älgjakt. Unghunden fick upp älg alla såtar den jagade och följde efter, med nått enstaka gångstånd också. 

Den 3:e och sista såten är den största såten vi har. Vi jagade av halva pga att vi var få passkyttar. Det tog inte så lång tid innan jaktledaren fick se ko och kalv långt borta på ett stort hygge han satt på, som vi planerar att göra ett pass till nästa år. Ko och kalven försvann sedan in i skogen och jaktledaren varnade min bror som satt i mitten av mig och jaktledaren att älgarna kunde vara på väg till honom, då riktningen på älgarna såg ut så. Hundföraren prata i radion och sa att han skulle gå och spåra ko kalven när han väl fick tag på hunden. Hundföraren fick tag på unghunden och börjar gå mot där älgarna sågs sist, och då möter han ko och kalv som vi sedan förstod det som att det inte var samma ekipage ko och kalv som var framme hos jaktledaren. Hundföraren spårar och pratar i radion medans hela tiden och säger att nu är dem nog snart framme till mig eller 2 andra passkyttar. helt plötsligt ser jag en ko stå och beta på ett ställa där jag absolut inte trodde att dem skulle komma ifrån. Jag väntar på att en kalv ska komma fram i bilden, medan folk pratar i jaktradion. Jag skruvar ner ljudet på radion och får se kalven sticka fram. Dem går sakta efter 2-3 minuter och ställer sig bakom två stora granar. 

Helt plötsligt hör jag att min passgranne har sett två kor som sprang över på hans pass, och dem andra börja snacka om att det var nog dem älgarna hundföraren spårade efter. I panik eftersom att det lät som att jakten skulle avbrytas sms:ar jag lillebrorsan och säger ”Jag har ko och kalv på passet, meddela alla det snabbt!!”. Jaktkamraterna hör det på radion och hundföraren kommer in på ko och kalv spåret igen och säger att det är ny stött, då börjar ko och kalven röra på sig mot mig och viker lite av. Kalven är tätt inpå kon hela tiden och det är mycket kvistar från träden som göra det svårt för ett skottläge. Jag kör älg kontaktläte och kon och kalven stannar till. Jag får en perfekt glugg för att kunna avlossa ett dödande skott på kalven, och skjuter senare ett till för att få stopp på kalven då jag var osäker först på träffen. Jag såg bara rumpan på kalven och det blev bom i andra skottet och tanken med det skottet var att jag inte ville ha ett eftersök i mörkret senare, ifall att nått hade gått snett med grenarna som pekade ut lite. Hundföraren var framme efter 5 minuter, och vi gick för att kolla skottplatsen och såg massa lungblod, och kalven låg ca 30-50 meter från skottplatsen. En kvigkalv blev resultatet.

En lyckad älgjakt med mycket älg i rörelse som resulterade att jag och brorsan även fick älgkalven, då vi var det enda paret denna jaktdag på kalvlistan. Vi har alltså en kalvlista där man är uppdelade i par och lottar sedan ut kalvarna enligt den listan. När man har fått sin kalv så är man ute ur listan tills listan är slut. Väldigt kul med att få sin egen skjutna älgkalv med sig hem. 

Älgkalven hittat 30-50 meter ifrån skottplatsen
glad jägare efter ett lyckat resultat på älgjakten
älgkalven flås inne i slakteriet
älgkalven hänger och är flådd efter en timmes arbete i slakteriet