Drevjakt i Sörmland

Hej alla läsare! Drevjakten börjar dra sig mot sitt slut, hoppas ni har haft en bra säsong! I helgen 18/1 var jag bjuden till min livs första drevjakt i det sörmländska skogarna. En jakt jag kommer sent glömma fast jag inte fick fälla något vilt.

Det var min klasskompis Jacob som hade bjudit mig och Anton (som var med mitt föra blogginlägg) till hans hemma marker på en storjakt. Vi var cirka 40 skyttar och många hundförare. Vi började dagen med att samlas på gården där vi gick igenom dagens tilldelning. Samt delade in oss i mindre grupper där varje grupp hade en hundförare som satte ut oss på pass. Tilldelningen var:

Det var första gången jag var med på en jakt där vi sköt kronhjort, dovhjort och mufflonfår vilket var väldigt roligt!

Första såten fick jag pass nummer 25 ett pass som låg vid en sjökant i en äldre granskog med en häll framför sig. När hundföraren släppte av mig sa han ”där fick jag skjuta min första bagge” och mina förväntningar steg ännu mer. 20-30 min efter jakten hade blåst igång kom en hundförare till mig som gick upp för hällen framför mig och stötte en grupp med brungrisar. De kom i en jävla fart i mitt pass och sprang snett ifrån mig så det var nästan ingen ide att lyfta bössan. Sedan hörde ja stora plask vildsvinen hoppade in i sjön och simmade över till andra såten som vi skulle jaga efter lunch. Men det var en brungris som aldrig vek av och kom till min passgranne. Han förvaltade lägen väl och gris blev liggande på plats.

Efter det hände det inte så mycket för mig förutom att jag fick lyssna på andra som sköt. Jag hade inget torn så jag stod på backen. Efter ett tag fick jag lite ont i ryggen och lutade mot en stor gran för att vila lite. När jag var som mest uttråkad och okoncentrerad, så helt plötsligt ser jag några mufflonfår komma fram från höjden påväg ner rakt mot mig på 30 meters håll. Men eftersom jag var så okoncentrerad och höll på med att göra rent kikarsiktet upptäckte de mig. Cirka 20 mufflonfår viker av och springer uppe på höjden med grenar och träd i vägen vilket gjorde att jag ej fick något läge. De sprang sedan vidare mot min passgranne som sköt vildsvinet och han fick kornet på en fin mellan bagge som hamna på plats.

Nu var man lite upprörd på sig själv att man tappade fokuset vilket gjorde att jag missade ett läge att få skjut mitt livs första mufflonfår. Men efter cirka 10 minuter kommer det en till grupp mufflonfår från det hållet förra gruppen sprang mot. Först lät det som att en grupp elefanter var påväg mot mig , men tillslut ser jag hur fåren kommer rakt mot mig. De viker av ock springer med bredsida 30 meter framför mig, men efter som att det var ett så tajt pass. Med mycket träd och mufflonen sprang i en klunga hittade jag inte något läge på en utav baggarna. Jag testade att vissla och då stannar den bakre delen av gruppen och en mellan bagge blir fri, men jag har sån JÄVLA otur att han stannade med en gren från en gran som täckte hans bog så jag kunde ej skjuta. Det hände inget mer för mig denna såt och jakten blåstes av för lunch.

Passgrannens mufflonbagge

Det var en fantastik lunch, alla jägare åkte in till Trosa för att äta på ett hotell. Där de hade hyrt hela restaurangen och bjöd på en otroligt god gulaschsoppa. Efter en trevlig och god lunch begav vi oss mot såt nummer 2 även den sista för dagen.

Dagens lunch gulaschsoppa

Jag fick pass nummer 58 och Anton pass 57 vilket betyder att vi satt så vi såg varandra. Passen låg inne i en granskog vid en skogsväg. Det var otroligt mycket bökat runt om kring tornen vilket gjorde att förväntningarna blev höga för att det skulle komma vildsvin. Men det gjorde det icke. Tidigt in i såten kom det en fin räv rätt på mig som upptäckte mig och fick en jävla fart rätt mot Anton. Det gick för fort för oss båda så det var ingen idé att försöka dra iväg en smäll. Efter räven dröjde det inte länge tills att jag hör hur det knakar otroligt mycket på andra sidan vägen framför mig. Ut mellan träden kommer det ett stort kronhjorts huvud och en mindre hjort bakom. Nu tänker jag för mig själ ” nu ska jag få skjuta min första kronhjort”. Efter som det var tagg-bestämmelser börjar jag räkna taggarna på den större. Men så otur som jag har den här dagen upptäcker den större mig medans jag räknar på 40 meters håll. Han stannar upp och samtidigt dyker den mindre upp och ställer sig bakom honom så jag kunde ej skjuta om han hade varit lovlig. Då tänker jag nu när de upptäckt mig så fokuserar jag mig på den mindre som 100% är lovlig så slipper jag stressa med att räkna taggar. Men de vänder och springer mellan grenar och träd och jag får ingen fri sikt alls och kunde inte avlossa något skott tyvärr. Självklart känns det otroligt surt, men jag är otroligt glad över att få uppleva en sån spännande jaktsituation. Nästa gång kommer jag förvalta läget mycket bättre.. Det är inte så ofta man får en sån fin hjort på sig, det var även första gången för mig som jag får kronhjort i pass.

Pass nummer 58

Det hände inte så mycket mer förutom att jag fick se Anton få en liten rådjursbock i pass. Men det gick för fort för att kunna avlossa ett säkert skott. Jakten blåste av och en fantastisk jaktdag var över. Fast jag inte fick skjuta något är det fortfarande top 2 bästa drevjakter jag varit med om. Har aldrig sätt så mycket vilt på en dag helt otroligt vilka marker det var, jag fick även se mitt försa mufflonfår i det vilda och första kronhjorten i pass. Jag som annars jagar norr om Uppsala där vi enbart har älg, rådjur och vildsvin är verkligen inte van med marker som denna. För ni som är intresserade över hur det gick för de andra skyttarna kan jag säga att det totalt sköts 21 vilt där majoriteten var mufflonfår och vildsvin.

Nu laddar jag in för sista drevjakten imorgon för detta jaktår. Jag ska jaga med jaktlaget på SLU. Vi kommer skjuta vildsvin, rådjur, räv och älgkalv.

Skitjakt på er läsare som också ska ut på sista drevjakten!