Check check check…

Några av dem redskapen jag behövde för att kunna bygga älgpasset

 I helgen var jag ute i Östervåla där jaktmarkerna, släkt och vänner finns. Började fredagen med att åka och spela derby match på bortaplan mot grannbyn. Det är alltså fotboll jag pratar om, och det kom många åskådare och kollade på matchen om du frågar mig, men lite enligt dem andra i laget. Fick hoppa in i slutet av matchen och pulsen blev nästan lika hög som när man står och gör en ansmygning på ett vilt och enda fram till skottillfället. Matchen slutade 1-2 till oss och gladare lagkamrater kan man inte hitta. Det blev inget firande för att vi vann, inte för min del i alla fall. Jag var så trött efter matchen så det blev att käka, kolla film och ladda batterierna för lite skoj på skjutbanan dagen efter. Lördags morgonen blev att åka till skjutbanan med mamma för att skjuta brons märket, ett skjutkrav som vi har för att få va med på älgjakten. 3 serier inom träffområdet med eller utan stöd för att bli godkänd, och det klara jag av på dem första 3 serierna. Sen blev det att stanna kvar och skjuta 5 till serie för att träna lite och sitta och lyssna på gubbarna som berätta roliga jakthistorier. Efter att ha haft lite skoj på banan så blev det att åka på flickvännens kusins barnkalas. Satt och tänkte där på kalaset om man skulle försöka hinna ut och locka lite räv innan mörkret faller. 

Det är ju verkligen höst nu och mörkret faller snabbt som bara den, men jag lyckades gå ut en sväng efter kalaset och skulle precis ge upp. Men då helt plötsligt ser jag en räv på en åkerkant 300 meter ifrån mig och letar sork. Vinden är perfekt och jag har skydd av dem stora buskarna i diket på den andra åkern. Jag gör en ansmygning och kommer in på cirka 140 meter men vill komma betydligt närmare. Testar att locka lite med muspipen då det var den enda lockpipan jag hade med mig denna kväll. Räven regerar men har fullt upp med att ta sorken som den har fokus på. Jag kommer in på cirka 90 meter och får ett super bra stöd och räven står bredsida. Jag ställer in zoomen, siktar och ser helt plötsligt hur det öser regn bakom räven och jag tittar upp i seriöst 2 sekunder när jag såg att regnet var på väg mot mig i kikarsiktet. Kollar snabbt ner och räven är borta.. Har inte haft nå tur alls i år när det gäller rävjakten, men det är bara att kämpa på för vi har räv obs på minst 6-7 olika rävar på ett väldigt litet område på några åkrar som är bredvid varandra. 

Pass nummer ett som vi byggde klar tidigt på dagen
Tog skogen till hjälp med att fälla ett litet träd för att kunna bygga pass nummer två för dagen

Söndagen blev en väldigt effektiv och bra söndag, och hur mycket kantareller som helst hitta vi när det var dags att röja och bygga pass. Att man kan fylla så många påsar på dem små sträckorna man gick i skogen från och till passen. Ett riktigt svamp år om ni frågar mig. 

Klockan 09.00 va jag och mamma ute för att röjda och bygga dem sista två passen. Har haft många pass i år att bygga och eftersom att morfar inte orkar gå ut och fixa sina pass så ställer självklart vi i familjen upp. Det blir att röja och bygga pass till 4 jaktmedlemmar då det är jag, mamma, adde och morfar som jagar. Men nu äntligen är det bara att köra ut två färdigbyggda pass sen så är det bara att invänta den mest spännande jaktdagen på året, Älgjakten. 

Kantarellen som var lika stor som mammas hand