Älgjaktsveckan

Premiärdagen, en av topp 3 bästa premiärer på jaktåret enligt mig. Dag 1 på måndagsmorgonen lyckades vi fälla en älgkalv och förhoppningarna blev stora av att få se mer älg och kanske komma till ett skottillfälle. Vi är tilldelade 1 tjur, 2 kor och 2 kalvar, men avlysningsjakten på ko och kalv startades på en gång. Såt nummer 2 på dagen påbörjades ganska snabbt efter att kalven lämnades till slakteriet då grannlagets unghund hade ståndskall ganska centralt i vår nästa såt. Spänningen blev olidlig då ståndskallet övergick till gångstånd då och då, och jag och brorsan satt nära ståndet som gick fram och tillbaka. Efter nån timme då älgarna hade gått en lång runda igenom två av våra såtar på markerna, så gick dem sedan över till ett annat grannlags marker. 

Jag som sitter nära stora vägen är snabbt framme vid bilen efter att jakten är avbruten. Då kommer ägaren till den unga jämten som nu försöker få stopp på älgarna inne på grannlagets marker. Han kör upp och hoppar ur bilen och hälsar och berättar att det var ko o kalv hunden var efter. Ingen i vårt jaktlag hade lyckats se vad det var för älg/älgar innan beskedet kom från ägaren som hade sett älgarna sprungit över ”stora” vägen. Vi börjar snacka om var det var för hund, hur länge den har skällt, vart dem jagar osv osv. Hundföraren hade en äldre jaktkamrat i bilen som sällskap för att få tag på hunden. Jag fick reda på att det var en unghund och berömde och gratta ägaren till en sån bra hund han har fått till, och helt plötsligt hör vi ett skall av hunden. Då står jämten 50 meter inne på grannmarken med kon och kalven. Jag och hundföraren hoppar till och blir chockade, ”Skjut du gosse” får jag höra av den äldre mannen i bilen och börja garva. Nej halv skratta jag och sa att det inte är vår mark och jakten är avbruten. Hunden drar iväg med älgarna in i grannmarken ungefär 300 meter efter att älgarna har hört oss prata. Hundföraren och den äldre mannen drar iväg för att genskjuta hunden som hade då skällt på älgarna i över 3 timmar. 

Den fällda älgkalven under premiärmorgonen

Om jag hade suttit kvar på passet i 10-15 minuter till så hade älgarna kommit rätt i knät på mig. Jag har ofta otur med älgjakt då fel älg kommer eller att rätt älg tex får vind av en etc etc. Men sånna här upplevelser är lika underbara som en ”lyckad jakt” och kommer alltid vara ett trevligt minne att blicka sig tillbaka till, jakt är som sagt jakt. 

Min blaser r8:a och flickvän på bilden under pass nummer 3 under dagen
En kopp kaffe på passet som var på en myr under andra jaktdagen

Dag 2 och 3 var helt okej men dag 4 var trög, och chocken av hur lite älg som finns nuförtiden är oroväckande. Vi såg kon och kalven på premiärmorgonen då kalven blev kvar, därefter såg vi totalt 3 ensamma kor och kon och kalven som hunden var efter som jag såg. Vi stötte även ut några enstaka älgar men inga som vi lyckades se. Så älgobsen var och är mindre än vad dem brukar vara. Att älgen behövs räddas är nått som många av alla jägare i Sverige håller med om och förstår allvaret i det hela. Därför tycker jag att du som läser detta ska bland annat lyssna på jaktpodden Skitjakt-en pod om jakt och deras avsnitt http://skitjakt.libsyn.com/rdda-lgen-lgjakt-hundvrd-leica-och-andbrst Ett grymt avsnitt av en grym jaktpodd. Gå även in på https://jagareforbundet.se/ och bidra genom att beställa några av deras ”Rädda älgen” produkter då bidragen går till plantera mer tall och rädda våra älgar här i Sverige. 

Skitjakt en pod om jakt och i detta avsnitt får vi följa med om hur vi ska rädda våra älgar i Sverige

Skit jakt på er och hoppas ni har haft en lyckad älgjaktsvecka på alla sätt och vis!