Älgjaktspremiär 2022

Hej alla läsare, nu var det för länge sedan jag skrev något på denna jaktblogg, men det ska vi ändra på. Tänkte börja med att berätta att jag är klar med min ekonomi kandidat på SLU och flyttat till London för att slipa till Engelskan och sedan försöka få ett jobb här och skapa nya erfarenheter. Det värsta med att bo i London är att jakten är så långt borta. Det tog hårdare på mig än jag trodde det skulle göra, jag har verkligen fattat hur mycket jakt betyder för mig. Att bara kunna ta bössan och åka ut i skogen det är en frihetskänsla man inte ska underskatta.Men jag ska inte missa jaktsäsongen helt bara för att jag bor här! 

Den sjunde oktober åkte jag hem till Sverige för att vara med på älgjaktspremiären, en premiär jag verkligen inte fick missa. På premiärdagen jagade jag i jaktlaget som ligger i Harg, vi har gott om älg där för att vara dagens älgstam, så man var otroligt taggad. Tycker det är förfärligt att älgstammen är så dålig, något måste göras! Iallafall vi samlades 07.30 jaktledaren gick igenom dagens agenda och säkerheten. Som tilldelning har vi en tjur fritt ko och kalv. Men vi har valt att ta det lugnt på korna och helst skjuta ett hondjur om du är hundra på att det är en kviga. Sedan jagade vi även räv, rådjur och vildsvin jägarmässigt. 

Första såten där vi alltid brukar ha älg inne samt rätt så bra med vildsvin var nästa tom. Knappt något hunddrev och de enda observationerna var något rådjur och ko med dubbelkalv som lyckades smita mellan skyttarna. Men vi kommer tillbaks till älg ekipaget senare. 

En timme efter älgkalven stod det helt plötsligt en älgtjur lugnt och halvt betade där älgarna sprang över. I chock gör jag mig redo för han såg ut att vara påväg mot mig. Han stod perfekt bredsida på 120 m några lägen men tyvärr fanns inte kulfånget. Sedan började han röra sig mot mig, han kom in på 80 – 100 m men jag hade ingen fri sikt och kulfång. När han precis ska komma in i ett skjutbart läge viker han in i skogen och står i det täta 60 m framför mig inne i såten. Efter ett tag var han bara borta och ingen hund kom åt den. Snacka om en smart älgtjur, det var som att han hade stenkoll på allt och alla. Men en fantastisk upplevelse har faktiskt aldrig fått en så stor älgtjur på älgpasset och han var inte stor i hornen skulle tro 4-6 taggare. Har bara haft pinntjurar i pass innan. 

När såten var avbruten var det dags att släpa älgkalv med mycket slit och fyrhjulingen till hjälp. Det blev en snabb lunch för oss älg släpare och sen bar det av mot sista såten för dagen. Jag fick ett bakpass som det brukar kunna smita ut speciellt älg och rådjur, men inget denna gång. Dock var det en mycket händelserik såt för andra, det sköts två älgkalvar från samma ekipage av två olika skyttar. Vi misstänker att det är samma från första såten, väldigt kul också att en passkytt släppte kon för hon var så fin. Sånt gillar jag när man tänker ett steg längre och spara fina produktiva hondjur. Extra viktigt i dagens älgstam. Sedan sköt Melvin ett monster till galt, den största jag sett in real life 150 kg vägde den!! Otroligt kul för brorsan!

Efter tre såter och dagen led mot sitt slut samlades vi vid logen för en liten viltparad, där det bjöds på lättöl och jaktledaren summerade dagen. Sammanfattningsvis var det en jättetrevlig dag med fantastiskt väder, utdelning och umgänge, underbart! 

Melvin och hans galt
Melle och lilla galten

Älgjakten sluta inte där, det blev två dagar älgjakt på hemma markerna i Östervåla. Det är något speciellt med dom markerna, fast det är väldigt glest med vilt älskar jag marken. Måste vara för att familjen har jagat där i många generationer och det var där min jaktliga karriär började springa efter morfar som liten.

På premiärdagen hade jaktlaget lyckats skjuta en fin älgtjur udda 10 taggare tror jag det var. Är den största som fälts där sen jag börja vara med som liten. Vi har bestämt iår att bar skjuta tjur och kalv vilket är väldigt bra tycker jag då vi knappt har någon älg. Om jag fick bestämma hade jag fredat älgen i 2 år och bara jagat vildsvin och rådjur.

Det var två fina jaktdagar där det inte hände super mycket då det knappt finns någon älg. Men det var trevligt ändå att jaga med familjen mamma, Melvin och kusinen Erik (morfar kunde tyvärr inte vara med). Då Erik är 17 år satt han med mig på uppsiktsjakt, skönt med sällskap i skogen och att få lära nästa generation allt man kan. En såt fick jag gå som hundförare  och det är alltid kul, tyvärr var inga älgar inne men det var en skön promenad ändå. Jag är otroligt sugen på att skaffa hund i framtiden just nu passar det tyvärr inte, men det kommer! Är inne på en tax eller spets/spets blandning vi får se när dagen kommer. 

Det känns kul att vara tillbaka på jaktbloggen igen, i skrivande stund sitter jag i London och är taggad inför helgen som kommer då blir det hemfärd och drevjakt på Harg. Jag missade senaste jakten och då var det mycket vildsvin på benen vilket är väldigt spännande! 

Skitjakt!