Advents jakt

Lördagen 14/12 – 19

Hej jaktbloggen! Avskjutningen på alla älgar är fortfarande i full gång och tilldelningen börjar sakta minska, så det var dags att göra ett nytt försök att få skjuta nån/några flera älgar. Vår tilldelning som jag har nämnt i tidigare blogg är 1 tjur, 2 kor och 3 kalvar. Men avlysningsjakten på ko och kalv började efter första älgjakts dagen, och för en månad sen avlysningsjakten på tjur. Vi har hittills fällt 2 kalvar, varav jag sköt ena kalven. Mycket ko och kalv har synts till totalt av alla älgjaktsdagar som vi har lagt ner sen älgjakten började i oktober. Ingen tjur har synts till under älgjaktsdagarna, inte en enda tjur! Det är väldigt ovanligt. Vi har sett några enstaka tjurar innan älgjakten startade i oktober men sen har dem varit spårlöst försvunna ur marken. Men i lördags blev det ändring på den fronten. Lördagsmorgonen började med samling och prat om förflyttningar på några passkyttar till några andra pass istället. Vi skulle börja med en av våra mindre såter då jaktledaren hade spårat och stött ko och kalv där två gånger sedan senaste älgjakten var. Jakten tog inte lång tid innan den var över, och vi tror vi stötte nån/några älgar ur marken ganska snabbt inpå jakten. Totalt såg vi 2 rävar på första såten och på väg tillbaka till samlingsplatsen såg lillebrorsan ko och kalv på ett fall på grannmarken. Troligtvis dem älgarna hundföraren stötte ut ur marken.

Blev ingen korvgrillning utan lite kaffe och en liten macka innan det var dags igen att göra ett nytt försök på vår största såt i marken. Jag fick sitta på passet som jag fällde kalven på i år. Jakten började med en långväntan på upptag av unghunden som verkligen har visat framfötterna i år. Denna såt hade jag äntligen tak över huvudet då det regnade som bara den i några timmar men annars lite lätt duggregn. Hunden börja skälla några klena skall och det lät som att den kunde ha stött på ett rådjur eller skogsfågel, men efter att hunden kommer i gångstånd allt närmare mig så börjar jag ändra min uppfattning då jag hör knack och brak som inte kan vara från ett rådjur eller skogsfågel. Hunden drar ur marken med det okända viltet framför sig. En passkytt meddelar att det var en älg hunden var efter, då han såg rumpan av en älg 75 m in i skogen från hans pass. Hundföraren fortsätter att gå då hunden var långt ifrån vår såt med älgen. Efter 30min – 1 timme så var älgen på väg tillbaka in till vår såt med hunden efter. Hundägaren som satt på pass trodde att hunden var på väg tillbaka i bakspåren men det stämde inte. Älgen var framför och hunden släppte älgen och gick på nått annat. Kon som älgen visade sig vara gick ut på en passkytt som stod vid en väg. Passkytten väntade för att se om det var nån kalv efter och när han konstaterade att den var själv så gick den ut på vägen och stannade. Bakom kon så syntes han och en annans passkytts bilar i kikarsiktet och älgen fick gå vidare in i en annan av våra såter. Med oturen på våran sida som vanligt dessa älgjaktsdagar så var hoppet borta trodde man.

PANG PANG hörde man. Det där måste vara mammas vapen då hon är den enda i jaktlaget som har en halvautomat. Mycket riktigt så var det mamma som sköt. ”Jag har skjutit en tjur och den ligger” fick man höra snabbt därefter. Glädjen i kroppen att vi äntligen har fått lyckan att fälla en vuxenälg i år var härlig, men desto större glädje av att mamma fick skjuta sin andra älg! Den enda tjuren vi har sett under älgjakten. Mamma och en före detta kvinnlig jaktkamrat har båda fått skjutit sin första och just nu enda älgtjurar på det älgpasset. Kul!

Ett älghorn som har ramlat av älgen under fallet den föll innan den dog

Vi gör ett snabbt försök på kon som gick in i vår andra såt, och lillebrorsan var nära att få den i pass då hunden hade gångstånd på den inne i skogen framför fallet han satt på. Vi avbröt den jakten på kon och gick vidare till mammas pass där hon satt med sin skjutna älg 50 meter ifrån passet. Jag var först på plats och mamma hade olyckligtvis fått magsjuka som hon hade känningar av tidigare på morgonen. Synd då hon inte riktigt kunde njuta av glädjen av att hon hade fått fällt en älg.

Ena hornet på älgen var borta enda ner från roten. Letandet från min sida av att hitta det hornet började direkt och svårt var det då det var i en mosse/myr mamma fällde älgen. Andra jaktkamrater börja sakta samlas vid älgen och jaktledaren konstaterade då att älgen måste antingen ha blivit hornet avskjutet eller smält in i ett träd. Då mamma hade några träd emellan när älgen föll så kunde hon troligtvis inte ha sett om den skallade in i träden där älgen låt. Mycket riktigt låg hornet ish 2 meter ifrån älgen vid ett träd, så antagligen hade den sprungit in i trädet när den var på väg ner mot backen i farten.

Två skott varav ett perfekt skott i bogen snett framifrån, det andra skottet var bom då vi inte hittade det senare i slakteriet. Tycker synd om mamma som blev magsjuk och fick feber och missa 30 års kalaset vi skulle på senare under dagen, och kunde inte njuta fullt ut av att få fälla en älg.

Så om ni läser detta tycker jag ni borde gå in på vår Instagramkonto Jaktlivet.se och gratta mamma för sin fällda älg och ge henne en like. Det skulle göra hennes dag!

Mamma och älgtjuren som hon sköt under lördagen den 14 december 2019

Söndagen blev till att göra Julkorv och grillkorv utav vildsvin, älg, nöt och grisfärs för första gången. Ena mostern, morfar och några kusiner hjälpte till, och enligt mig blev det väldigt lyckat. Kommer ett viltrecept på korvarna snart, så håll utkik!

Egen gjord julkorv och grillkorv som vi gjorde inne i slakteriet

Skitjakt på er så länge, och hoppas er helg utav jakt blev lyckad!