Tips inför bockpremiären

Den 16 augusti är det bockjaktspremiär ett heligt datum för majoriteten av Sveriges jägare. För många är det startskottet på den nya jaktsäsongen. Det är en hel del förberedelser som många lägger ner tid på långt innan för att lyckas. Därför har vi några tips som kan hjälpa den nyblivna bockjägaren.

Inventera bockarna tidigt

Inventering är väldigt viktig för att luckas med bockjakten. De mest inbitna bockjägarna börjar inventera redan i maj och andra i juli. Jag själv tycker att man senast ska börja i slutet av juli. Om du har koll på dina bockar på marken kommer jakten att bli mycket enklare. För om du inte har koll på dina bockar är det väldigt svårt att veta vart man ska passa eller smyga hur duktig du än är. Slumpen kommer bestämma om du lyckas eller inte.

Skjut in vapnet

Detta tycker jag gäller all jakt att man ska kolla så vapnet är inskjutet innan man går ut i skogen. Men det är extra viktigt i början av jaktsäsongen då man kanske till exempel fått en smäll på kikarsiktet som ändrar träffbilden. Därför är det bra att gå ut och skjuta några smällar med ett bra stöd på en måltavla för att se om vapnet går rätt.

Använd tysta kläder

Speciellt under smygjakt när man rör sig mycket gäller det att ha tysta kläder. Det minimerar att du blir upptäckt, rådjuren har väldigt bra hörsel. Ett enkelt sätt att testa om dina kläder är tillräckligt tysta är att röra sig i dom och dra en gren mot plagget. Om det låter för mycket ta då ett annat plagg från garderoben.

Camouflage

Rådjuren har även väldigt bra syn, så välj inte kläder med starka färger utan kläder som matchar omgivningen. Helst för att minimera extra att bli upptäckt är att använda sig av kläder i camouflage. Det bästa är lövcamouflage då du nästan ser ut som en buske, då kan du enklare komma nära rådjuren för att avlossa ett säkert skott. Undvik även att stå med solen bakom ryggen då är det enkelt att din siluett syns och tänk på att ha tät skog eller en buske bakom dig stå inte för öppet.

Täck ansikte och händer

Många kan känna sig väl camouflerade i sin gröna jägarklädsel och glömmer bort att täcka ansikte och händer. Ansiktet och händerna lyser upp väldigt mycket i djurets ögon och kan därför göra att du blir upptäckt. Därför rekommenderas att använda sig av en mörk scarf som du drar upp till näsan och sedan ett par tunna mörka handskar som täcker händerna.

Stöd

Stöd är väldigt viktigt för att avlossa ett säkert skott. Avstånden kan bli långa under augustijakten och då är det verkligen inte att rekommendera att skjuta fristående. Införskaffa dig därför ett benstöd det finns många lätta och smidiga ute på marknaden. Jag personligen skulle rekommendera ett trebensstöd. Tänk på att träna med stödet innan du går ut och jagar. För att bli van med det och då blir skotten mycket säkrare. Om du inte har införskaffat dig ett använd ett stöd i skogen till exempel en sten eller ett träd.

Handkikare och avståndsmätare

En bra handkikare är en väldigt bra investering. Det gör det enklare för dig att se vad det är för rådjur och du slipper göra stora rörelser som kan upptäcka dig när du ska kolla med kikarsiktet på vapnet. En avståndsmätare är också en väldigt bra investering då det kan vara svårt att se hur långt avståndet djuret är ifrån dig. Det gör att skotten blir mycket säkrare.

Använd lockpipa

Testa att locka in bockarna med en lockpipa. Den 16 är oftast brunsten slut, men det finns en stor chans att bockarna fortfarande är i brunst de första dagarna. Om revir bocken fortfarande har lite brunst i sig kommer han definitivt bli nyfiken och komma. Antingen kommer de smygande eller i fullfart mot dig, så det gäller att vara beredd. Att rekommendera är att locka i skogen då de känner sig tryggare än på öppna ytor.

Ge inte upp på grund av lite regn

Duggregn är bockjägarens jaktväder oftast är det vindstilla vilket leder till att ansmygningarna blir enklare. Lite duggregn bryr sig inte bockarna om, de kan känna sig lite tryggare och därför bli rörligare. Även efter ihållande regn när solen spricker upp är det bra jaktväder. Då vill djuren ut och äta samt torka sig i solen. Om det blåser mycket kan det underlätta ansmygningen om vinden ligger rätt för då hör inte bocken dig lika enkelt.

Stötta bockar kan återvända

Om du stöter en bock och blir utskälld betyder det inte att du ska ge upp. Om han inte fått vittring av dig och inte vet inte vad du är för någonting springer han inte så långt. Bocken har ett kort minne och kan bli nyfiken. Det leder till att han kan komma smygandes från annat håll för att se vad du är för något så va beredd på att han kan komma tillbaka.

Ha koll på vinden

Ha alltid koll på vinden, det är värdelöst att smyga mot en bock med vinden i ryggen. Ett enkelt tips är att använda sig av en tändare då kan du se enkelt åt vilket håll eldslågan blåser.

Sammanfattning

Skitjakt och glöm inte myggsprayen!