Pilbåge jakt

Pilbåge är ett vapen som sägs ha använts ända sedan 60 000 f.Kr. Pilbågen har under flera århundraden varit en stor del av både jakt och krig. Användandet har ändrats en hel del på senaste och idag används pilbågar inom sport, rekreation och jakt. Det är just pilbåge jakt som vi ska gå in på härnäst! 

På denna sida går vi igenom allt du behöver veta om pilbåge jakt, hur du ska tänka när du ska välja en jaktbåge och lite andra smarta tips och tricks

Pilbåge jakt

Pilbåge jakt – Compound pilbåge vs traditionell pilbåge 

Det första valet du bör göra är att bestämma vilken typ av pilbåge som du ska ha. Det finns vanligtvis två olika alternativ, antingen kan du välja en compound pilbåge eller en traditionell pilbåge. 

En compound pilbåge är ofta det bästa alternativet om du är ny inom pilbåge jakt. Detta är då denna pilbåge har en tyngre vikt, mer kraft och längre räckvidd. Samtidigt är den betydligt lättare att lära sig i jämförelse med den traditionella pilbågen. 

För jägare som är mer insatta i pilbåge jakt skulle vi istället rekommendera en traditionell pilbåge. Denna typ av båge kräver mer av skytten och det är betydligt svårare att lära sig att skjuta med denna variant. Normalt sätt har en traditionell pilbåge både kortare räckvidd och lägre energiinnehåll. Fördelarna är dock att den traditionella pilbågen är lättare än en compound pilbåge. 

Pilbåge jakt i Sverige 

När du har valt vilken pilbåge som passar dig och din jägarstil är det dags att bestämma vart du ska jaga. Det är nämligen inte lagligt att jaga med pilbåge i Sverige. Detta gäller oavsett om du har en jägarexamen och vapenlicenser eller inte. 

För att pröva på pilbåge jakt behöver du helt enkelt söka dig utanför Sverige. Det finns flera länder där det är tillåtet. Det närmsta och mest populära alternativet för svenska jägare är Danmark. Här kan du jaga med pilbåge så länge du har jaktkort och en jägarexamen. Du behöver även ha gått några speciella kurser och gått ett skjutprov. 

Pilbåge jakt – Jakskytte

Nu när vi pratar om pilbågsjakt är det självklart att komma in på pilbågsskytte. 

Pilbågsskytte är något som är väldigt populärt och man kan dela in det i fyra olika grenar: tavelskytte, fältskytte, 3D skytte och slutligen jaktskytte. 

Jaktskytte bedrivs inom en avgränsat område i skogen. Det går ut på att man skjuter på papp-tavlor föreställande något av Sveriges mest vanliga djurfauna. Totalt har man 3 pilar per mål på sig och poängen är beroende på vilken pil som träffar poängzonen på tavlan först. Det högsta poänget är 15 poäng och detta får man om skytten träffar hjärtringen med första pilen. 

Jaktpilbåge

Vanliga frågor 

Vilken pilbåge är bäst för pilbåge jakt? 

Det är en fråga som är svår att besvara då det varierar från skytt till skytt. En del föredrar traditionella bågar medan andra föredrar en compoundbåge. 

Behöver man en licens för att använda pilbågar? 

Nej, du behöver inte ha någon licens för att använda pilbågar. En pilbåge omfattas dock av knivlagen, så du får inte bära runt på pilbågar hur som helst. 

Är det lagligt med pilbåge jakt i Sverige?

Nej, det är inte tillåtet att jaga med båge i Sverige. 

Slutsats

Pilbåge jakt är någonting som kan vara otroligt givande för dig som jägare, men det är också något som är väldigt svårt. Vi på Jaktlivet hoppas därför att informationen på denna sida kan hjälpa dig till en framgångsrik upplevelse och att vi kan guida dig till den bästa pilbågen för just dig och din jaktsituation.