Köttips på vilt

Att tillaga vilt tycker många är svårt, men det är det inte om du gör på rätt sätt. Ta del av våra tip så lovar vi att du inte kommer misslyckas.

Tina långsamt

Om köttet är fryst ska det tinas i kylen och sedan tillagas så fort som möjligt. 

Rumstempererat

Kom ihåg att alltid ha köttet rumstempererat när du steker det eller ska tillaga det i ugnen. Därför är det viktigt att ta ut det från kylen eller tina den i god tid innan du tillagar det. Om köttet är för kallt när du steker det kyls stekpannan och då blir köttet kokt istället för stekt. 

Salta först

Fega inte med saltet. Saltas köttet när du tar fram det i god tid innan tillagning, så att saltet hinner tränga in sig i köttet. 

Smör och olja

När du bryner köttet använd smör  och olja. Oljan kommer upp i höga temperaturer och smöret ger en väldigt god smak. 

Mera fett

Viltkött är generellt ett magert kött därför behöver man extra fett för att det inte ska bli så torrt. Men överdriv inte med fett hitta balansen, tillsätt till exempel smör och grädde eller blanda viltfärsen med fläskfärs.  

Stek i omgångar

Tänk på att inte steka för mycket kött samtidigt för då kan temperaturen i stekpannan sjunka för mycket. Stek istället lite i taget eller i flera pannor.

Smaksätt

Du kan gå två vägar när du smaksätter viltkött antingen matchar du eller dämpar smakerna. När man matchar smakerna använder man kraftiga tillbehör som vilda örter, chilli, enbär, spiskummin, rödvinsås, hela korianderfrön, enbär eller senapsfrön. När man dämpar gör man exempelvis en gräddig gryta eller använder tillbehör som youghurt.

Ugnstemperatur

Det kan va svårt att veta när köttet är klart. Gammalt sätt är att känna på köttet ju mjukare desto blodigare och ju hårdare desto mer välstekt. Många tycker det är svårt och det är det, därför ska man införskaffa sig en köttermometer så blir allt mycket enklare. DE kostar inte mycket och det enda du behöver göra är att sätta in termometern i den tjockaste delen av köttet.

Innertemperatur

Älg- Rådjur- Hjort- och Ren- filé 
Rek. ugnstemperatur 110

RödMediumVälstekt
525765

Älg- Rådjur- Hjort- och Ren- stek
Rek. ugnstemperatur 120

RödMediumVälstekt
556268

Vildsvin- filé
Rek. ugnstemperatur 110

RödMediumVälstekt
X6772

Vildsvin- stek
Rek. ugnstemperatur 120

RödMediumVälstekt
X7072

Hare
Rek. ugnstemperatur 120

RödMediumVälstekt
525765

Helstekt Gås
Rek. ugnstemperatur 170
(220 mot slutet av stektiden) 

RödMediumVälstekt
XX70

Helstekt Anka
Rek. ugnstemperatur 170
(220 mot slutet av stektiden)  

RödMediumVälstekt
XX70

Hålla köttet varmt

Du ska inte hålla viltkött varmt för länge för då kan det lätt bli leveraktigt och smetigt i konsistensen. Men om du ska hålla det varmt 30 minuter ungefär linda in det i folie eller smörpapper. Om du ska det använda senare linda in det på samma sätt och lägg in det i ugnen på 150 grader i 20 minuter.

Låt köttet vila

Du ska alltid låta köttet vila i minst 10 minuter. För annars försvinner köttsaften ut när du skär upp det och köttet blir torrt.