Mufflonfår

Ursprungligen kommer mufflonfåret från medelhavsområdet och har spridit sig i europa genom inplantering. 1930-talet började man införa mufflonfår i Sverige i vilthägn. Idag finns mufflonfåret i några vilthägn och i frilevande grupper i Södermanland, Småland, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Västerbotten och några öar på västkusten, Stockholms Skärgård och Bohuslän. 

Kännetecken

Mufflonfåret är i samma släkte som tamfåret, antingen är de ursprungligen vilda eller förvildade tamfår. Kännetecken för ett mufflonfår är den rödbruna pälsen med ett mörkare streck, på ryggen ett ljusare sadelformad tecken samt ljus på buken. En bagge väger cirka 50 kg och en tacka 35 kg. 

Horn

Framförallt har baggarna horn, en del tackor kan också ha horn men det är inte vanligt. Baggarnas horn är böjda och kan bli upp till 85 cm långa.   

Levnadssätt

Det unika med mufflonfåret är att de är väldigt stationära och därför inte sprider sig något märkbart. Tackor och killingar lever i mindre flockar och vuxna baggar lever i egna flockar eller ensamma.  De är främst aktiva under skymning och gryning som de flesta vilt. Brunsttid är mellan oktober och november då konkurrerar baggarna om tackorna genom att stångas och knuffas med sina horn. Den bagge som vinner får sedan para sig med de flesta av tackorna. Tackorna föder killingarna under våren i april men händer även som tidigast redan i februari. De föder vanligtvist ett lamm per tacka. En killing diar i 6 månader och blir könsmogen när den är 8 till 9 månader. Mufflonfårets föda består av kvistar, gräs och olika örter. Deras fiender i Sverige är främst lodjuret och vargen. 

Jakttid

Mufflonfåret har ingen säsongsbaserad jakttid utan får jagas året runt.  

Jaktmetod

Det normala sätten att jaga mufflon på är smygjakt samt drevjakt. 

Vapenklass